Že drugič napadel sodnika, tokrat mu je pred sodiščem uničil avto. Kaj o vsem pravi ljutomerski sodnik?

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
19.01.2022 09:54

Sodnika Gorazda Tivadarja je Ljutomerčan Boštjan K. pred poldrugim letom udaril na sodišču, zdaj je s kladivom uničil vetrobranski stekli na njegovem avtu. Tivadar za Večer opisuje, kako Ljutomerčan obračunava z njim, četudi za to ni razloga. Odziv pravosodnega ministrstva, sodniškega društva in vrhovnega sodišča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ljjutomersko sodišče je leta 2019 moški popisal z grafiti, zdaj se je pred sodno stavbo lotil sodnikovega avta.

Jure Zauneker

Sodnik Okrajnega sodišča v Ljutomeru Gorazd Tivadar je bil včeraj že drugič tarča napada, po navedbah Slovenskega sodniškega društva gre za istega storilca. Po odhodu s sodišča naj bi mu bil na parkirišču pred sodno zgradbo vsem na očeh s kladivom povsem uničil obe vetrobranski stekli na osebnem vozilu."V društvu smo šokirani in ogorčeni ob tej novici," pravi predsednica društva sodnica ​dr. Vesna Bergant Rakočević.

Septembra 2020 je bil sodnik Tivadar napaden na okrajnem sodišču na Ptuju, kjer je bil zaslišan kot priča v kazenski zadevi zaradi kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Incident je zakrivil Boštjan K. iz Ljutomera. "Glavna obravnava je potekala neovirano vse do trenutka, ko je bila obdolženemu dana možnost postavitve vprašanj priči. Obdolženčevo ravnanje se je v tej fazi začelo kazati v žaljenju priče, ki se kljub opozorilu razpravljajoče sodnice v skladu s procesnimi določili zakona o kazenskem postopku ni prenehalo. Fizični napad obdolženega na pričo, ko jo je enkrat udaril v predel ličnice, se je pripetil hipno. Obdolženega je na zahtevo razpravljajoče sodnice iz razpravne dvorane pospremil varnostnik," so takrat pojasnjevali na ptujskem sodišču.

Tivadar je v preteklosti že razsojal v zadevi, v kateri je bil obtožen Boštjan K. Takrat pa je nastopil le kot priča v postopku, v katerem je Ljutomerčan obtožen, da je marca 2019 popisal stene in z granitnimi kockami razbil nekaj šip na oknih okrajnega sodišča v Ljutomeru. Boštjan K. svoje nezadovoljstvo s slovenskim pravosodnim sistemom izraža že več let in na različne načine, prej s protesti, nato pa se je znesel nad ljutomersko sodno stavbo. Predsednik Višjega sodišča v Mariboru je zadevo takrat prenesel na ptujsko sodišče.

Ljutomerčan Boštjan K. je tedaj dejanje potrdil. "Takrat se je sodnik postavil v vlogo sodnika in začel nekaj modrovati in sem ga kar vsekal na polno, da je padel ena dva metra na stran na klop in na eno gospo, ki ga je prijela, da ni padel na tla." Sodniku Tivadarju je očital, da zoper njega že deset let sproža postopke. "Ko se eden konča, se začne drugi, in to že po kmečki logiki ni normalno, ampak je to sistemsko," je dejal. Policisti so dogodek leta 2020 obravnavali kot sum storitve kaznivega dejanja oviranja pravosodnih organov in tudi kot kaznivo dejanje povzročitve lažje poškodbe.

"Sodniku Tivadarju ter vsem drugim kolegom na Okrajnem sodišču v Ljutomeru, ki so bili s tem brutalnim in zavržnim dejanjem tarče ustrahovanja, izrekamo vso kolegialno in moralno podporo v upanju in prepričani, da se tovrstni napadi nikakor ne bodo obrestovali. Ker pa je napad na sodnika napad na to, kar sodnik predstavlja - sodno oblast -, pristojne institucije, konkretno ministrstvo za pravosodje, policijo in državno tožilstvo, pozivamo, da v okviru svojih pristojnosti naredijo vse, da se sodnikom takoj zagotovi bolj učinkovita varnost, ki bi take incidente preprečila, ter pomoč, če do česa takega kljub vsem ukrepom pride; da se zagotovi pregon tovrstnih dejanj po uradni dolžnosti; da se konkretni napad obravnava enako resno, ažurno in odločno, kot če bi se dogodil kateremukoli predstavniku katerekoli veje oblasti (članu vlade, poslancu, sodniku)," pravijo v Slovenskem sodniškem društvu. "Ob tem skrajnem dogodku opozarjamo na skrb zbujajoče ustvarjanje družbene klime, v kateri se sodnih odločb, sodnikov in sodišč ne spoštuje, pač pa ob vsaki priložnosti na različne načine omalovažuje, kar posredno žal le napeljuje na take oziroma podobne incidente," še opozarja Vesna Bergant Rakočević.

Tivadar: le nadaljevanje večletnih napadov name

"Včeraj sem bil ponovno žrtev napada znane osebe, ki me nadleguje že več kot deset let. Bil sem žrtev napada na moje premoženje, ko mi je ta oseba razbila steklo na avtu zadaj ter s tremi udarci skoraj razbila vetrobransko steklo. Vendar pa ta napad ni le poškodovanje stvari, ampak je le nadaljevanje in stopnjevanje napadov ter groženj te osebe proti meni. Omenjeni me pred enim letom in pol v sodni dvorani sodišča na Ptuju tudi fizično napadel in me s pestjo udaril v obraz," se je za Večer odzval sodnik Gorazd Tivadar. Dodaja, da sta omenjeni dejanji stopnjevanje groženj in žalitev iz zadnjih desetih let, ko je poslal na tisoče elektronskih sporočil z žaljivo vsebino in z grožnjami "da se mi bo nekaj zgodilo", grozil je tudi njegovim družinskim članom, s pisanji nadlegoval njegove sosede, z množico elektronskih sporočil nadlegoval na stotine naslovnikov po Sloveniji. "V več primerih je nato policija preko tožilstva sprožila kazenske postopke, za nekaj od njih je že bil pravnomočno obsojen, nekaj pa jih je še v teku - tudi zaradi drugih oškodovancev, ne le mene. Vse izvira iz nezadovoljstva omenjene osebe zaradi razsodbe v enem primeru(!), ki sem ga sodil že pred leti, ter v kateri je moral  plačati odškodnino tožniku, kateremu je na podoben, vendar dosti manj intenziven in dolgotrajen način, prav tako grozil in ga žalil ter nadlegoval," navaja sodnik. In še, da Boštjan K. tekom teh let omenja vztrajno, da so postopki zoper njega dogovorjeni, kar pa Tivadar odločno zanika. "Vsa moja ravnanja, tudi prej omenjena ena razsodba, je bila predmet podrobnih preverjanj na vseh sodnih in upravnih instancah. Nobene nepravilnosti niso bilo ugotovljene. Sicer pa se lahko zadeva preveri pri pooblaščencih, ki jih je v tisti pravdni zadevi ta oseba imela - pooblastil in plačal je odvetnike v odvetniški pisarni Čeferin."

"Vsa zadeva je za mene zelo neprijetna, počutim se ogroženega zaradi nepredvidljivega ravnanja omenjenega. predvsem pa nadlegovanje traja že zelo dolgo, se stopnjuje, ponavadi ga sproži kakšen postopek na sodišču. Proti njemu so odprti še različni sodni postopki, katerih pa ne sprožam sam - razen če sem oškodovanec. Dosti nadlegovanj - predvsem po e-pošti pa niti nisem prijavljal. Sam kot sodnik ne vodim nobenega postopka zoper omenjeno osebo," pravi Gorazd Tivadar. 

Ljutomerski sodnik dodaja, da , kot mu je znano, podobna dejanja zoper sodnike niso osamljena, jih je čedalje več, dosti sodnikov in sodnic nas je žrtev raznih nadlegovanj, žalitev, groženj. "Nekatere so žal dosti hujše kot je v mojem primeru (npr. bombni napad na hišo sodnice). Apeliral bi na vse, da nasilja ne vzpodbujajo. Naj se ocenjuje in preverja naše delo po pravni poti, z dokazi in argumenti," so še besede ljutomerskega sodnika. 

Obsojanje pravosodnega ministra in vrha sodstva

"Napad na sodnika Okrajnega sodišča v Ljutomeru, Gorazda Tivadarja, ostro obsojam. Do takšnih nasilnih dejanj, ne glede na vzrok, moramo kot družba imeti ničelno toleranco," se je odzval pravosodni minister Marjan Dikaučič. "V kolikor kot družba ne bomo storili pomembnega koraka v smeri večjega spoštovanja temeljih pravic posameznika, tudi pričakovanja, da bo ostrejša zakonodaja preprečila podobne incidente, ne bodo prinesla želenih rezultatov. Napad na predstavnike sodne ali katerekoli druge veje oblasti je nedopustno dejanje, zato je hitro in učinkovito ukrepanje pristojnih še toliko bolj pomembno, " še dodaja minister. 

Tudi na vrhovnem sodišču izražajo ogorčenje nad dejstvom, da je bil sodnik Okrajnega sodišča v Ljutomeru že drugič žrtev napada istega storilca. "Vrhovno sodišče od vseh pristojnih institucij pričakuje ukrepanje v smeri zaščite sodnikov kot državnih funkcionarjev, ki skrbijo za pravno varnost državljanov oz. pravno varnost v najširšem smislu. Od udeležencev sodnih postopkov pa se pričakuje, da svoje morebitno nestrinjanje s sodnimi odločitvami izražajo v okviru pravnih sredstev, ki jih imajo na voljo, in ne z različnimi oblikami agresije, ki same po sebi ne morejo prav nič pripomoči k razreševanju pravnih vprašanj, katerih odgovore je treba poiskati v sodnih postopkih," pravijo v vrhu sodstva. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič ob tem izpostavlja, da je v civilizirani družbi vsakršno nasilje nekaj nesprejemljivega, napad na sodnika, ki izvaja sodno oblast, pa predstavlja tudi napad na temeljne postulate pravne države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta