Zločin v Pomurju: Ker si je pisala z drugimi, ni več videl izhoda

Andrej Bedek, Vestnik
17.02.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bi krivdo priznal že na predobravnavnem naroku, bi tožilka zanj predlagala kazen kazen 19 let zapora, a se Mitja Orešek ni hotel pogoditi.
Andrej Bedek/vestnik

Bili so približek idealne družine. Dokler mu ni priznala, da si piše z več moškimi, je bilo vse v redu. Ko jo je vprašal, kako si predstavlja življenje s svojo družino, medtem ko si piše z drugimi, je ostala brez odgovora. Če bi lahko zavrtel čas nazaj, ne bi storil tega, kar je. Kamere v hiši niso bile namenjene nadzoru partnerke, ampak so bile tam zaradi nadzora bolnega sorodnika.

Policiji dogodek prijavil sam

Tak je povzetek zagovora 47-letnega Mitja Oreška, ki je obtožen, da je 10. septembra lani v družinski hiši v Peskovcih umoril dvanajst let mlajšo partnerico Štefanio T. Obtoženi na vprašanja ni želel odgovarjati, Milan Regvat, sodnik murskosoboškega okrožnega sodišča, je tako včeraj zaslišal le priče obrambe. Oreška zagovarja odvetnik Mojmir Šafarič, obtožnico proti njegovemu varovancu je vložila državna tožilka Jana Rogan.

Orešek je svojo žrtev usodnega dne napadel proti večeru, okoli 18. ure, v shrambi hiše. Najprej jo je davil s platneno vrečo, nato pa že nezavestno z nožem zabodel v prsi. Štefania T. je umrla na kraju zločina, v tem času pa sta bila v hiši tudi njuna mladoletna otroka. Preden je Orešek po krvavem incidentu sam poklical operativno-komunikacijski center Policijske uprave Murska Sobota in sporočil, da je umoril partnerico, je poklical še brata in sosedo.

Po besedah Roganove je obtoženca v zločin pognalo bolestno ljubosumje, saj je sumil, da ga je zunajzakonska partnerica varala, ker si je po SMS-sporočilih dopisovala z drugim moškim. Tožilka je Oreška obtožila umora iz nizkotnih nagibov in mu v zameno za priznanje krivde ponudila kazen 19 let zapora. V nasprotnem primeru bo zahtevala za tretjino višjo kazen, je napovedala. Obtoženi se ni odločil za priznanje.

Sojenje preloženo na nedoločen čas

Marjan Orešek je pričal, da se mu je brat konec avgusta 2022 potožil, da si Štefania dopisuje z drugimi moškimi. Na dan umora sta bila skupaj pri mami v sosednji vasi na njenem rojstnem dnevu. Nič ni kazalo, da bi lahko brat kaj naredil zunajzakonski partnerki. S Štefanio in otroki sta odšla domov nekaj po 17. uri.

Darko Rogač, daljni obtoženčev sorodnik, je na sodišču izpovedoval, da je z navodili, poslanimi leta 2019, Orešku in partnerki z daljave pomagal zagnati varnostne kamere v hiši. Večinoma je komuniciral s Štefanio, saj obtoženec ni bil vešč dela z računalnikom. Kamere so bile namenjene za nadzorovanje Štefanijinega strica, ki je bil bolan in je povzročal težave, ko je bil sam doma. Za pričo je družina delovala kot sanjska. Konec julija lani mu je nato Orešek preko družbenega omrežja sporočil, da si Štefania dopisuje z moškimi. Takrat mu je dejal, da nima več volje do življenja. Rogača je zaskrbelo, da si bo kaj naredil.

Vladimir Hozjan in Vladimir Volf, priči, ki ju je predlagal odvetnik Šafarič, pri Orešku nikoli nista zaznala, da je kaj narobe v odnosu s partnerko, niti tega ne, da bi ga preganjalo ljubosumje. Pri Hozjanu je obtoženec aprila 2022, ko je bila Štefania dva tedna na izobraževanju na Madžarskem, pomagal pri delu za neki objekt. Kot je Orešek še zapisal v zagovoru, je v tem času izrazito shujšal, za več kot deset kilogramov, saj je bil pod stresom in ga je skrbelo zaradi partnerke.

Sodnik Regvat je sojenje preložil na nedoločen čas, saj je izvedencu psihiatrične stroke Mateju Kravosu, ki ga je murskosoboško sodišče angažiralo v postopku, naložil, da mora svoje strokovno mnenje dopolniti. V nadaljevanju sojenja je predvideno še zaslišanje ljudi, katerih pričanje je predlagala tožilka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta