Župan Aleksander Jevšek v televizijskem nastopu ni razžalil direktorice NPU Petre Grah Lazar

02.11.2021 13:47
Tožilstvo zavrglo ovadbo zoper murskosoboškega župana Aleksandra Jevška.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Jevšek meni, da bi morale osebe, ki so se prepoznale v prispevku, znati sprejemati večjo kritiko. Foto: Jure ZAUNEKER/VESTNIK
Foto Zauneker

Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti je zavrglo policijsko kazensko ovadbo zoper župana Murske Sobota Aleksandra Jevška. Kriminalisti so ga obremenili, da je v televizijskem nastopu razžali direktorico Nacionalnega preiskovalne urada (NPU), tožilstvo pa je zdaj odločilo, da zatrjevani očitki zoper Jevška niso utemeljeni.

Spomnimo, da je murskosoboški župan pod drobnogledom preiskovalcev pristal zaradi aprilskega nastopa na Pop TV, kjer je govoril o razmerah v slovenski policiji. Direktorica Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petra Grah Lazar se je zaradi njegovih izjav počutila razžaljeno, zato ga je kazensko prijavila tožilstvu. Med drugim je je zbodla izjava, da "NPU vodi oseba, ki nima vodstvenih izkušenj, oseba, ki nima ne notranje ne zunanje strokovne avtoritete, ki jo predstojnik takšnega organa mora imeti. Poleg tega pa je ta oseba povezana še z nekaterimi ljudmi, ki jih isti NPU preiskuje. V nobeni sodobni evropski državi se to ne bi smelo zgoditi."

To Jevškovo izjavo je Pop TV 13. aprila predvajala v oddaji Preverjeno, murskosoboški župan pa je moral 27. maja na zaslišanje na Policijsko upravo Murska Sobota. Župan izgovorjenega ni vzel nazaj, očitek šefinje NPU, da je storil kaznivo dejanje zoper čast in dobro ime, pa je na policiji zanikal. V zagovoru je poudaril, da se je njegov nastop na televiziji nanašal na kadrovanje in premeščanje v policiji v zadnjem obdobju. "Nisem imel namena kogarkoli žaliti, temveč samo prikazati realno stanje v policiji," je vztrajal Jevšek in spomnil, da delo v policiji še kako dobro pozna, saj je bil pred vstopom v politiko v policiji zaposlen 30 let. Na zaslišanju je povedal, da Petre Grah Lazar v oddaji ni imenoval in komentiral kot fizično osebo, ampak v smislu funkcije, ki jo ima v policiji. Glede njene povezanosti z nekaterimi ljudmi, ki jih preiskuje NPU, se je v zagovoru skliceval na medijske objave o tem in dejal, da je zasledoval javni interes. Sicer pa murskosoboški župan, ki si je nabral vodstvene izkušnje tudi v policiji, meni, da bi morale osebe, ki so se prepoznale v prispevku, znati sprejemati večjo kritiko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta