Župnik od roparjev terja tri tisoč evrov

Damijana Žišt
22.04.2021 19:00
Kljub temu da sta rop župnika v Višnji Gori priznala, sodišče priznanja ni sprejelo. Zaslišati bo treba še oškodovanega župnika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milenko Hudorovac (levo) in Samo Brajdič se ne sprenevedata o krivdi, tretjega roparja pa policija še išče. Foto: Jaka GASAR/DNEVNIK

Zaradi ropa župnika Slavka Judeža v župnišču v Višnji Gori sta se danes na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašla 24-letni Samo Brajdič iz romskega naselja Brezje pri Novem mestu in 40-letni Milenko Hudorovac iz Novega mesta. Ropala menda nista sama, pač pa s še eno osebo, ki jo policija še išče. Zgodilo se je 24. februarja lani, okoli enih zjutraj, ko je Judež spal. Prebudil ga je alarm, nakar ga je presenetila trojica roparjev. Grozili so mu, da če ne bo povedal, kje ima denar in zlato, ga bodo ugrabili in odpeljali v Srbijo. Dva roparja sta mu zvezala roke in noge z vrvico za mašno obhajilo, o tretjem pa je oškodovani župnik v preiskavi izpovedal, da je pajdašema rekel: "Zvežita ga. To je pop. To so pedofili."

Tako Brajdič kot Hudorovac imata zaradi preteklih dejanj odprto kazensko evidenco. Pred sodnico Majo Povhe sta se pokesala in priznala krivdo. Za kaznivo dejanje ropa jima je grozilo do deset let zapora, a je tožilka Helena Zobec Dolanc zanju danes predlagala dokaj milo kazen. Za Brajdiča dve leti zapora, za Hudorovca pol leta več.

Ni natančno znano, kaj so roparji odnesli

Oba obtožena sta najbrž pričakovala, da bo sodišče predlogu tožilstva sledilo in da bosta obsojena po hitrem postopku, a se to ni zgodilo, saj sodnica njunega priznanja ni sprejela. Ne ujemajo se namreč podatki o ukradenem denarju in ostalih predmetih župnika Judeža in Župnije Višnja Gora, ki so navedeni v obtožnici, ter podatki, ki jih v odškodninskem zahtevku navaja župnik Judež. Zato se bo predobravnavni narok nadaljeval drugič, ko bo sodišče zaslišalo Judeža. Danes to ni bilo mogoče, ker župnika ni bilo. Sodišču je svoj izostanek opravičil in razložil, da se obtoženih zelo boji. "Zvezan, z rano na glavi nisem vedel, ali bom sploh preživel," je zapisal v pismu sodišču. Pa vendar bo moral priti na sodišče, da se razjasni, kaj so si roparji prilastili. Po obtožnici so iz župnišča odnesli denar, dve dragi ročni uri, športne copate, planinske čevlje in nekaj drugih predmetov v skupni vrednosti 2700 evrov. Župnija je dodatno oškodovana za okoli 1600 evrov, saj so storilci uničili protivlomna vrata, senzorske luči in drugo. Kdaj se bo predobravnavni narok nadaljeval, še ni jasno, saj mora sodišče najprej kazenski spis dodeliti novemu sodniku. Sodnica Povhetova, ki ni sprejela priznanja, se je pa seznanila z vsebino dokazov v spisu, se je morala namreč iz primera izločiti.

Med ropom je molil

​Tožilstvo obtoženima očita, da sta skupaj z za zdaj neznanim storilcem najprej vlomila v župnišče v Višnji Gori. Župnika je prebudil alarm. Odpravil se je pogledat, kaj se dogaja, nakar je zaslišal glasove in zvoke hoje v župnišču. Vrnil se je v spalnico, po mobilni telefon. Klic na pomoč mu ni uspel, ker ga je eden od storilcev udaril v glavo, drugi pa ga je s telesom tiščal proti postelji in mu iz rok iztrgal mobilni telefon. Tretji moški je brskal po omari v spalnici. Dva roparja sta potem preiskala še celotno župnišče, eden pa je držal župnika in od njega zahteval, naj pove, kje hrani denar in vrednejše predmete. Župnik je iz strahu povedal, kje hrani denar, vmes pa je molil. Preden so storilci zapustili prizorišče, so se nad Judežem znesli še tako, da je eden od storilcev vanj zalučal ključe njegovega osebnega avtomobila.

V premoženjskopravnem zahtevku zoper obtožena župnik zahteva plačilo tri tisoč evrov za povzročene duševne bolečine. Med ropom ga je bilo zelo strah, bal se je za svoje življenje kot tudi tega, da bi ga morebiti roparji okužili s koronavirusom, je zapisal v odškodninskem zahtevku, ki ga je poslal na sodišče. Poleg tega po dejanju ne spi, strah ga je, poiskati pa je moral tudi pomoč psihiatra. Ker se zaveda, da obtožena nimata denarja, predlaga, da mu zahtevano odškodnino plačata tako, da bosta delala v zaporu. Zaporniki, ki v zaporu delajo, namreč prejemalo simbolično nagrado za svoje delo, vendar ne več kot nekaj deset evrov mesečno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta