Žlahtna kapljica malo drugače: Če čili popestri hrano, zakaj ne bi še vina

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.07.2019 01:19

Kako navdušiti ljubitelje žlahtne kapljice, ko izbira na trgu že poka po šivih? Vinu dodaš čili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tina Murko Gajšek

Uspešno zgodbo s čilijevim vinom piše Matic Vizjak, najbolj inovativni mladi kmet leta 2017. Potem ko je z njim v Washingtonu navdušil 200 najimenitnejših gostov, je nedavno predstavil še špric, sestavljen iz laškega rizlinga, sauvignona, rumenega muškata in zelene paprike.

Iz 50 na 20 čilijev

Ko je po napornem delu doma in v tujini sklenil iti na svoje, je začel na kmetiji gojiti čilije. Petdeset sort čilijev z vsega sveta je kasneje zmanjšal na manj kot 20. Prepričan je namreč, da kvantiteta ni vedno najboljša odločitev. Izbral je tiste čilije, ki so najbolj primerni za našo kulinariko in ki jih ima tudi sam najraje: "Recimo lemon drop, devil's tongue in sorte habanerov. Ti so klasika, te imam najraje. Dosegajo okoli pol milijona skovilov." In ker ni obroka brez čilija, pravi Vizjak, so se na netipični slovenski kmetiji lotili tudi pridelave pikantnega vina.

Tri odličja v New Yorku

"Zamisel se je nastala dan po prvem pravem čili festivalu v Sloveniji, ki ga vsako jesen prirejamo v Šmarju pri Jelšah. Opazili smo nešteto kombinacij s čilijem, od omak, piva, marmelad do čokolad … Ena kombinacija pa je manjkala, pikantno vino. Tako sva z očetom šla takoj v akcijo in prvi poskusi so se takoj začeli. Rabila sva celo leto, da je produkt prišel na raven javne promocije in prodaje. Šele, ko smo se združili s sosednjim vinogradništvom Ivan Kolar, smo skupaj z njegovim enološkim znanjem pridobili tudi tri odličja v New Yorku," se začetkov spomina Matic Vizjak.

Matic Vizjak, najbolj inovativni kmet leta 2017, je poskusil že marsikaj, ustalil pa se je na majhni domači kmetiji, kjer so čiliji doma že vsaj 15 let.
Rozmari Petek

Vino mora biti vino

Na vprašanje, ali smo Slovenci ljubitelji pikantne hrane, Vizjak odločno pritrdi in doda, da vedno bolj. Prav tako v kulinariki postajamo bolj pogumni, doda. "Še vedno smo konservativni - vino mora biti vino in med mora biti med, ampak eksponentno raste število raziskovalcev, ki bi poskusili ali podarili kremni med z ingverjem ali modro vino," opaža inovativni mladi kmet. Pri svojem delu je ugotovil, da se moraš prilagajati trendom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta