58. Bitef: Dve nagradi predstavi Spolna vzgoja

Grand prix je prejela hrvaška avtorica Jasna Žmak, slovenska Tjaša Črnigoj pa nagrado Jovan Ćirilov in nagrado publike, Politikina nagrada je šla k Milu Rauu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spolna vzgoja
Nada Žgank

Kot je zadnja leta že nekakšna tradicija na mednarodnem gledališkem festivalu Bitef v Beogradu, je tudi letos vidna nagrada, oziroma kar dve nagradi, pripadla slovenskemu gledališču. Nagrado Jovan Ćirilov in nagrado publike Bitefa je predsinoči prejel performans-predavanje Spolna vzgoja II: Borba v režiji Tjaše Črnigoj in koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča, Maske Ljubljana in Mesta žensk. Projekt je del serije predavanj-performansov Spolna vzgoja II. V njem nastopata performerki Sendi Bakotić in Vanda Velagić. "Predstava Spolna vzgoja II: Borba izhaja iz naše skupne preteklosti in med drugim raziskuje, kako je abortus prišel v ustavo Jugoslavije ter povezuje to z današnjim časom, ko se ženskam v mnogih državah ponovno jemlje pravica do splava. Take predstave so neizogibne za vse nas, ker spolna vzgoja v naši družbi skorajda ne obstaja," je zapisala žirija.

Letošnja izdaja Bitefa se je sklenila 4. oktobra z razglasitvijo nagrad. O njih je odločala mednarodna žirija, ki ji je predsedovala francoska režiserka in avtorica Marine Mane, v njej pa so bili še igralki Jelena Stupljanin in Tihana Lazović, dramaturg in pisec Dimitrije Kokanov ter novinarka in kritičarka Natasha Tripney.

Grand prix Mira Trailović 58. Bitefa so podelili hrvaški avtorici Jasni Žmak za predstavo this is my truth, tell me yours. "To je avtentična, precizno artikulirana, večplastna izvedba v formi predavanja-performansa, v katerem avtorica razpravlja o tradicionalnih patriarhalnih in kapitalističnih omejitvah v praksi uprizoritvenih umetnosti", je navedla v obrazložitvi žirija. Jasna Žmak je ob prejetju nagrade dejala, da jo posveča vsem z neodvisne scene v regiji, pa tudi vsem ženskam - žrtvam spolnega nasilja in diskriminacije, posebej tistim, ki so o tem spregovorile.

Posebno nagrado Jovan Ćirilov so si enakopravno razdelile predstave Spolna vzgoja II: Borba in Trilogija Moč psice - I poglavje: Nevesta ter Lahko noč, Pepelka.

Druga posebna nagrada je bila podeljena Carolini Bianchi in brazilski kompaniji Cara de Cavalo. V obrazložitvi je žirija zapisala: "Navdušeni smo bili nad prepričljivostjo avtoričine izvedbe, strukturo teksta in načinom, na kateri to delo zavrača katarzo."

Režiser Milo Rau, ki velja za najvplivnejšega, najkontroverznejšega, najambicioznejšega umetnika našega časa, je dobitnik Politikine nagrade za najboljšo režijo, in to za predstavo Antigona v Amazoniji. "Režija teče v počasni in večplastni formi, odprti, multimedijski, fragmentarni, analitični, brechtovsko potujevalni in kritični, v prepletanju narativnih in dramskih linij, ki z združenimi močmi raziskujejo univerzalne pomene antične Antigone. Kljub večplastnosti forme in pomena je predstava zelo jasna in precizna ter prodre v najgloblje plasti gledalca," je zapisala Politikina žirija, v kateri so letos bili režiserja Andraš Urban in Nebojša Bradić, urednica kulturne redakcije Politike Gordana Popović, gledališka kritičarka Ana Tasić in novinarka Borka Golubović Trebješanin.

Nagrado publike je osvojila predstava Spolna vzgoja II - Borba. Na drugem mestu je bila Antigona v Amazoniji, na tretjem pa Hekuba, ne Hekuba v izvedbi slovite La Comedie Francaise. Predstava bo jutri, v ponedeljek, in v torek gostovala v Cankarjevem domu.

Na letošnjem Bitefu sta sodelovali še dve slovenski predstavi, Bodočnost v režiji Žige Divjaka in Razpoka v režiji Jana Krmelja, obe v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta