Animirani filmi preplavili prestolnico

sta
10.08.2019 08:35

Štirje dnevi posvečeni animiranemu filmu, risanju s svetlobo, pikselaciji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Poletna Animateka bo do jutri ponovno popestrila dogajanje v mestnem jedru Ljubljane. Prva dva dneva, v četrtek in včeraj, so potekale brezplačne delavnice pikselacije, danes bo delavnica risanja s svetlobo, večerne ure pa bodo do nedelje rezervirane za projekcije animiranih filmov.
Filmski program Poletne Animateke je bil letos sestavljen iz animiranih filmov v distribuciji Društva 2 koluta. Otvoritveni večer na Mestnem trgu je bil namenjen najmlajšim ljubiteljem animiranega filma, odvrtela sta se programa kratkih animacij Lisička in druge zgodbe ter Slon kolesari po svetu. Danes, v soboto, se bo dogajanje preselilo na ploščad Metelkova, kjer bodo v letnem kinu Slovenske kinoteke prikazali program Animateka po Animateki, ki prinaša najboljše kratke animirane filme za odrasle z zadnje izdaje festivala Animateka. Na sporedu bodo med drugim filmi Max Morrison v režiji Žige Pokorna, Ples ljubezni Lea Černica in zmagovalni film lanske izdaje z naslovom III v režiji Marte Pajek.
Jutri pa bodo na ploščadi Metelkova prikazali družinski celovečerni animirani film Mirai. "Mali Kun preživlja srečno otroštvo vse do trenutka, ko se rodi njegova sestrica Mirai. V središče zanimanja staršev takrat vstopi deklica, on pa zatočišče poišče v fantazijskem svetu, kjer se preteklost in sedanjost pomešata," so o filmu zapisali distributerji. Ob projekcijah so tudi delavnice, pikselacije na več lokacijah po Ljubljani - na Kongresnem in Prešernovem trgu ter v Čopovi in Wolfovi ulici. Gre za obliko stop motion animacije, pri kateri se namesto lutk ali risb animira človek, tako da se vsak premik fotografira.
Ko serijo nastalih fotografij na hitro predvajamo, dobimo učinek gibanja. Nocoj bo na Muzejski ploščadi Metelkova mogoče risati s svetlobo. (sta, kr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta