Art Stays: Berimo tišino, da lahko slišimo

Petra Zemljič Petra Zemljič
09.07.2020 07:00

Zvočne instalacije mednarodnih umetnikov, ki letos na Ptuj prihajajo iz Evrope, Azije in ZDA, nagovarjajo krhkost materialov, povezane so z naravo in preučujejo prihodnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zvočna skulptura Ad Lib., ki jo je ustvaril Michele Spanghero, združuje medicinsko napravo za avtomatsko predihavanje pljuč in nekaj orgelskih piščali. 
Arhiv Art Stays

Kljub negotovim časom so bili od vsega začetka odločeni izpeljati nespremenjen, mednaroden program letošnjega festivala Art Stays, in to vztrajnost so zdaj na Ptuju strnili v bogat otvoritveni vikend in razstave, ki bodo ostale odprte vse do 19. septembra. Med 16. in 19. julijem se bodo tako zvrstili številni dogodki že 18. festivala sodobne umetnosti, ki na Ptuj in v okolico prinaša produkcijo domačih in tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih do velikih imen sodobne umetnosti. Letošnja izvedba je naslovljena No more silence (Brez tišine).
Jernej Forbici, ki ob Mariki Vicari programsko podpisuje festival, pove, da so odločitev o skrajšanju festivala sprejeli že lani. "Bilo je več razlogov, eden je zmeraj bolj nestanovitno vreme, ki nam povzroča obilo težav pri izpeljevanju dogodkov skozi vse festivalske dneve, drugo je, da želimo strniti vse otvoritve in dogodke v podaljšan vikend in tako omogočiti predvsem obiskovalcem iz bolj oddaljenih krajev, da v krajšem obdobju doživijo res vse dogodke. Pripravili smo tudi pakete s ptujskimi hoteli, da ponudimo podaljšan vikend paket, poln sodobne umetnosti, predvsem obiskovalcem iz tujine, ki jih ni malo in za katere je bila prejšnja formula osmih dni malce predolga. Tretji razlog pa je, da so razstavni projekti glavni del festivala, skupaj jih je več kot deset. Da se to ne bi pozabilo skozi poletje in z željo, da na to opominjamo skozi celo obdobje razstav, smo pripravili program, ki bo delno tudi izkoristil novi pokriti oder na Slovenskem trgu in seveda številna razstavišča. Skoraj vsak vikend v poletju bodo tako potekali vodeni ogledi, delavnice in posebni večeri, na katerih se bomo v živo povezali z umetniki iz ZDA, Azije in Evrope."

Koncert za mrtvo naravo Roberta Puglieseja je sestavljen iz 13 mrtvih kostanjevih debel, visečih v zraku v vodoravnem položaju na različnih višinah. 
Arhiv Art Stays

Vodilo in opozorilo

Letošnji festivalski naslov je nadaljevanje preteklih edicij, imenovanih Prihodnost (Future), Krhkost (Fragile) in Naravnost (NaturAL(L)). "Aktualno vodilo festivala je hkrati opozorilo, saj ponuja kritičen, mestoma dramatično ironičen pristop do časa, v katerem živimo. Že pred časom začeta raziskava, ki temelji na predpostavki, da moramo z najvišjo stopnjo nujnosti prisluhniti ranljivosti (krhkosti) našega sveta, če želimo preoblikovati prihodnost, in ki se je danes znašla v nepričakovani, zlasti iz tišine sestavljeni in v času covida-19 redefinirani fazi, se ozira na zvok, glasbo, besedo, praznino, notranji in zunanji konflikt ter na človekovo nenehno željo, da omogoči glas prostoru, času, komunikaciji in odnosom. Zvočne instalacije mednarodnih umetnikov, ki prihajajo iz Evrope, Azije in ZDA, na letošnjem festivalu pravzaprav skoraj vse nagovarjajo krhkost materialov, povezane so z naravo in preučujejo prihodnost, a imajo vse skupni imenovalec, to je zvok," pravi Forbici in kot najbolj tipičen primer izpostavi Koncert za mrtvo naravo (Il concerto per natura morta) Roberta Puglieseja, ki je sestavljen iz 13 mrtvih kostanjevih debel, visečih v zraku v vodoravnem položaju na različnih višinah.
V vsakem od njih je zvočnik, ki omogoča amplifikacijo in uravnavanje zvoka glede na obseg in obliko debla. Reproducirani zvok instalacije izhaja iz mesta, od koder so bila debla odstranjena, in iz posnetkov, nastalih med njihovo pripravo. Kasneje so bili ti zvoki digitalno procesirani s pomočjo za ta namen zasnovane programske opreme, nato pa kompozicijsko sestavljeni. Posledično se uporabnik potopi v "tihožitje", kjer prisotnost zvočnega vidika skupaj z veličastno in impresivno vizualno teksturo ustvarja mogočen čustven učinek.

Instalacija Klopotec Orkestra, ki se je začela pred petimi leti prav na Ptuju. 
Arhiv Art Stays

Tihi orkester brez dirigenta

Poleg Puglieseja bo na Ptuju še švicarski umetnik Robin Meier z instalacijo Synchronicity, ki nas bo popeljal v mangrovske gozdove na Tajskem, v katerih tam živeče kresnice sinhronizirajo svoje utripe z računalniško nadzorovanimi LED-sijalkami. Ob vzpostavitvi svetlobne komunikacije z žuželkami umetnik vpliva na ritmično utripanje velikih kolonij kresnic, tihi orkester pa tako deluje usklajeno, ne da bi potreboval dirigenta. V tej ritmični svetlobni kompoziciji se računalniki in insekti sporazumevajo brez centralnega nadzora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta