Brez oskarjev ostali Fabelmanovi in Duše otoka

kr
13.03.2023 13:08

Vse povsod naenkrat pobral sedem oskarjev, Na zahodu nič novega pa štiri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa filma Vse povsod naenkrat: Jamie Lee Curtis z oskarjem za najboljšo žensko stransko vlogo, James Hong, Michelle Yeoh z oskarjem za glavno žensko vlogo, Jonathan Wang z oskarjem za najboljši film, Stephanie Hsu, Daniel Scheinert z oskarjem za najboljšega režiserja, spredaj pa Ke Huy Quan z oskarjem za najboljšo moško stransko vlogo in Daniel Kwan z oskarjem za najboljšega režiserja 
EPA

Film z naslovom Vse povsod naenkrat je potrdil vlogo favorita in na podelitvi filmskih nagrad oskar v Los Angelesu po enajstih nominacijah osvojil sedem pozlačenih kipcev, z oskarjem za najboljši film leta na čelu. Uspešen je bil tudi film Na zahodu nič novega, ki je pobral štiri oskarje.

Za film Vse povsod naenkrat - označen je za žanrski hibrid, ki temelji na družinski drami - so oskarje osvojili tudi Daniel Kwan in Daniel Scheinert za režijo in izvirni scenarij, Michelle Yeoh za glavno žensko vlogo, Ke Huy Quan za stransko moško vlogo, Jamie Lee Curtis za stransko žensko vlogo in Paul Rogers za montažo filma.

Zmagovalec v kategoriji filmov v tujem jeziku, nemški film o prvi svetovni vojni Na zahodu nič novega v režiji Edwarda Bergerja, pa je ob skupaj devetih nominacijah dobil oskarja tudi za fotografijo (James Friend), izvirno glasbo (Volker Bertelmann) in oblikovanje produkcije.

Enega od dveh oskarjev za film Whale (Kit) je osvojil Brendan Fraser za glavno moško vlogo, film pa je dobil še oskarja za masko.

Praznih rok so ostali irska črna tragikomedija Duše otoka Martina McDonagha, ki je prišel na podelitev z devetimi nominacijami, biografski film o Elvisu Presleyju Elvis, ki je imel osem nominacij, in osebna družinska drama režiserja Stevena Spielberga Fabelmanovi, ki je imela sedem nominacij.

Najdražji, 250 milijonov dolarjev vredni Avatar, ki je v kinodvoranah zaslužil še skoraj tri milijarde dolarjev, je dobil oskarja za vizualne učinke, Črni panter: Wakanda za vedno je dobil oskarja za kostumografijo, Top Gun Maverick za montažo tona, oskarja za priredbo scenarija pa je osvojil film Woman talking.

Oskarja za dokumentarni celovečerni film so dobili Daniel Roher, Odessa Rae, Diane Becker, Melanie Miller in Shane Boris za film Navalni o zaprtem ruskem opozicijskem politiku in oporečniku Alekseju Navalnem.

Oskarja za celovečerni animirani film je po prejšnjih treh za igrane filme prejel Guillermo del Toro za Ostržka, oskar za izvirno pesem pa je šel v Indijo za film RRR (Naatu Naatu). (kr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta