Deset tisoč kilometrov poezije

Petra Vidali Petra Vidali
08.09.2023 14:40

Srbski in ukrajinski pesnik sta se na samosvoji evropski turneji za mir ustavila tudi v Mariboru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dmitri Burago in Miodrag Jakšić v Literarni hiši 
Andrej Petelinsek

Miodrag Jakšić (1969) je pesnik in kulturni delavec iz Beograda. Člani Mariborske literarne družbe ga precej dobro poznajo, saj je v preteklosti poskrbel za pesniške izmenjave oziroma vzajemno obiskovanje.

Dmitrij Burago (1968) je ukrajinski pesnik iz Kijeva. Ima devet pesniških zbirk, ureja nekaj revij in predava svetovno književnost na kijevski pedagoški fakulteti.

Pesnika sta se srečala lani na pesniškem festivalu Inđija Pro Poet in takoj ugotovila, da ju druži prepričanje, da je poezija jezik, ki ga razumemo vsi, in torej jezik, ki povezuje. Kar povezuje, pa je proti vojni, proti mejam, proti sovraštvu. Najbrž sta takoj ugotovila tudi, da ju druži veselje do temperamentnega interpretiranja poezije.

In sta 4. septembra letos krenila na pot za mir. Začela sta v grškem Solunu, pred kipom Aristotela, ki je zahodno razumevanje literature zakoličil s svojo Poetiko. (Dodajamo, da so stari Grki poznali še neki drug fenomen, ki bi jima lahko prišel prav pri argumentaciji, namreč potujoče pesnike.) Do 25. septembra, ko nameravata zaključiti turnejo v Beogradu, ju čaka še veliko postaj. Skupaj 26 v 18 državah. Izračunala sta, da bosta naredila okoli 10.000 kilometrov. Kjer bo mogoče, se bosta poklonila velikim predhodnikom na kraju samem. V Sofiji sta brala v rojstni hiši Ivana Vazova, v Lizboni bosta v hiši Fernanda Pessoe, v Granadi v hiši Federica Garcie Lorce, v Lyonu v hiši Antoina de Saint-Exupéryja, v Pragi se bosta ustavila pri Kafki in v Brnu pri Milanu Kunderi ... No, tudi drugam bosta nosila poezijo, v Monte Carlu na primer bosta nastopila v "največjem kazinoju".

V Mariboru sta brala v Literarni hiši na Lentu v četrtek, kar je bil načrtovan postanek. Zlasti pri Buragu, ki piše, bere in govori (samo) rusko, je bila nazorna interpretacija dobrodošla. Da pa ne bi ostala brez slovenskega pesniškega patrona, sta se na hitro odločila, da bosta danes, v petek, skočila še v Ljubljano in nekaj pesmi prebrala pred Prešernovim spomenikom.

Kjer se da, povabita k branju še pesnike domačine, nekaj članov Mariborske literarne družbe se jima je pridružilo tudi v Literarni hiši.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta