Draga Kristina

kr, sta
16.12.2021 16:11

Mladinska knjiga je soustanoviteljico in prvo urednico ter pisateljico Kristino Brenkovo ob 110. obletnici
rojstva počastila z obsežno monografijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kristina Brenkova

Robert Balen

To je knjiga o tem, kako je smiselno početi stvari dobro, to pa je hkrati sporočilo, ki ga v današnjem času mogoče potrebujemo bolj kot kadar koli prej, je na včerajšnji predstavitvi povedal Andrej Ilc, ki je monografijo zasnoval in uredil skupaj z Alenko Veler.

Pred izdajo sta se soočila z eno največjih literarnih zapuščin, kar jih hranijo v Nuku. Obsega 12.000 enot in 99 map oziroma nekaj metrov gradiva, saj je Kristina Brenkova spravljala dobesedno vse, tudi najmanjše zapiske. To pa po Ilčevih besedah daje dober vpogled v njeno uredniško prakso.

Kot je ocenil, je Kristina Brenkova kot prva urednica Mladinske knjige in kot prva urednica knjige, ki je izšla pri tej založbi, imela zelo jasno predstavo o tem, kako se lotiti izdajanja. Pojmuje jo za eno najpomembnejših urednic v slovenskem prostoru, ki je bil na področju založništva do nedavnega izrazito moški.

Draga Kristina
 

Mladinska knjiga

Uvodnim besedam monografije, ki sta jih poleg urednikov prispevala še Peter Svetina in Niko Grafeunauer, sledijo spominski zapisi pretežno ilustratork in avtoric, ki so sodelovale s Kristino Brenkovo, med njimi Anje Štefan, ki se je, kot je povedala na predstavitvi, velikokrat obračala nanjo po nasvete.

Osrednji del prinaša izseke iz njene obsežne korespondence z znanimi in neznanimi ljudmi, ki se dotikajo tako samega uredniškega procesa kot nekaterih osebnih zadev. V tretjem delu knjige je objavljeno njeno izbrano leposlovje, kot sta Deklica Delfina in lisica Zvitorepka ter Srebrna račka - zlata račka, temu pa sledi še bibliografija.

Knjigo bogatijo tudi nekatere njene misli, ki po besedah Alenke Veler kažejo na to, kako radovedna oseba je bila. Knjigo je oblikovala Sanja Janša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta