Družbenopolitični rituali in moč

Mednarodni festival sodobne fotografije v Novem mestu pritegnil 27 umetnikov in kuratorjev iz desetih držav

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Vindiš, izvršni direktor Fotopuba 
Sašo Bizjak

V Novem mestu je bil med 31. julijem in 4. avgustom 6. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub, ki teži k prepoznavanju kvalitet uveljavljajočih se umetnikov in odpiranju prostora za neodvisno raziskovanje, eksperimentiranje in nekonvencionalne kuratorske prakse. Fotopub je tudi letos, kot je dejal njegov izvršni direktor, Mariborčan, delujoč v Londonu, Tadej Vindiš, ponovno preizpraševal in širil ustaljene meje umetniških, kuratorskih in geografskih diskurzov. "Na festivalu je letos prišlo do združevanja mednarodnih umetnikov in kuratorjev, katerih prakse so na razpotjih in presečiščih med sodobnimi vizualnimi umetnostmi, novimi mediji in tehnologijo. Letos je bila na Fotopubu predstavljena vrsta novih projektov, ki na kritičen način vznemirjajo in raziskujejo, kako razni družbenopolitični rituali sodelujejo pri tvorbi novih pomenov in kako te pomene oblikujejo strukture moči," pravi Vindiš.

Đejmi Hadrović na Fotopubu 2019 
Fotopub

Stran od fotografije

Fotopub je zrasel na tradiciji novomeškega festivala dokumentarne fotografije. Ekipa, ki je festival znova vzpostavila, je izhajala iz sebe, iz tega, kar so potrebovali kot generacija, mladi umetniki. "Mladi razmišljamo interdisciplinarno, ker živimo v svetu, ki je interdisciplinaren: prepletamo video, 3D, internet itd. Živimo v svetu podob, vizualij, ki jih lahko pregibaš, premešaš, predelaš, preoblikuješ v kipe, instalacije, zvočne slike," pravi Tadej Vindiš. "Ko smo se odmaknili od fotografije, smo odprli polje vseh teh kreativnosti, nepričakovanih položajev, iz katerih lahko umetnik dela izkušnje, instalacije, performanse."
Festival je na Osnovni šoli Grm odprla razstava 1999 – The Oracle Told Me I'd Fall in Love with the One, ki jo je kurirala Natalija Paunić in pri kateri so sodelovali Milica Mijajlović, Rafal Zajko, Tamara Spalajković in Luka Cvetković. Osredotočala se je na dva navidezno nepovezana dogodka v letu 1999 – svetovno premiero filma Matrica in Natovo bombardiranje Beograda. Letos je Fotopub programu dodal posebno serijo razstav, Fotopub Repete, in k sodelovanju povabil štiri umetnike, ki so že sodelovali na preteklih petih festivalih.

Neskladje med fikcijo in resničnostjo

Fotografske razstave so posredno tematizirale neskladje med fikcijo in resničnostjo, ki lahko postane orodje konstruiranja kolektivnih in individualnih identitet skozi vizualne in popularne kulture ter informacijske tehnologije, ki so pogojene z divjim kapitalizmom. Program je sklenila tretja izvedba programa Fotocubs Mentorship Programme s skupinsko razstavo, ki so jo zasnovali in izvedli lanski prostovoljci pod mentorstvom ekipe Fotopuba.

The cool couple, Fotopub 2019 
Lorenzo Bacci
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta