Festival feminističnega filma: V ospredju zgodnji opus Eme Kugler

mmaj
08.03.2023 06:00

Od danes do nedelje se bo preko spleta in tudi z organiziranimi projekcijami v Mariboru in Ljubljani odvil Feministični filmski festival (FeFi).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ema Kugler bo na sobotnem dogodku v Ljubljani osebno predstavila svoje zgodnje filme. 
Fefi

Letošnja edicija festivala bo posvečena manj znanemu zgodnjemu obdobju filmskega ustvarjanja letošnje Prešernove nagrajenke Eme Kugler. Prikazali bodo njene prve kratke filme Hidra (1993), Obiskovalec (1995), Tajga (1996) in Postaja 25 (1997). Mini retrospektivo prirejajo v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov. Tekom festivala bo tako ogled naštetih filmov preko spleta brezplačen, mogoče pa si jih bo ogledati tudi na dveh ločenih lokacijah. V GT22 v Mariboru jih bodo predvajali med celotnim trajanjem festivala, medtem ko v Participativni ljubljanski avtonomni coni (PLAC) v soboto, 11. marca, ob 17. uri pripravljajo poseben dogodek, na katerem bo Ema Kugler osebno predstavila naštete filme.

Feministični filmski festival bo poleg poklona Emi Kugler gostil še dve sekciji. V sekciji ZDAJ! bo poudarek na temi migracij. Predstavili bodo tri filme dveh prodornih slovenskih avtoric. Najprej je tu celovečerec Smučarske sanje (2022) mariborske režiserke Haidy Kancler, ki prikaže usodo treh afganistanskih deklet, ki v sklopu evropskega projekta pripotujejo v Slovenijo in Avstrijo, da bi se tu izšolale za učiteljice smučanja. Poleg tega pa sta tu še kratka filma Obzornik 670 – Rdeči gozdovi (2022) in Obzornik 2021 – Tukaj imam sliko (2022) Nike Autor, ki nas popeljeta v obmejne gozdove, kjer naravno spokojnost zadnje desetletje kruto režejo rezilna žica in tragične zgodbe številnih beguncev, ki se soočajo z nasilnim evropskim mejnim režimom.

Tretja sekcija Frišno pa medtem prinaša izbor kratkih filmov študentk Filmske šole akademije uprizoritvenih umetnosti v Pragi (FAMU) in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani (AGRFT). Predstavili bodo filme Po Sylvijino (2020) Verice Pospíšilove Kordić, Gnida (2022) Margarete Grm, V sebi (2020) Viktorie Štěpánove, Razgled (2022) Eme Paš in Foxy Girls (2021) Maje Penčič. Filmi v sekcijah ZDAJ! in Frišno bodo brezplačno na ogled na spletni strani festivala. (mmaj)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta