Na dan žena se začne FeFi, spletni festival feminističnega filma

P. V.
07.03.2022 16:00

Od jutri do nedelje na www.fefi.si - od "retro" do "frišno"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
15. junij 2000, snemanje celovečernega filma Varuh meje. V sredini je režiserka Maja Weiss. 
Sašo Bizjak

Jutri se začne drugi spletni filmski dogodek, ki postavlja v prvi plan ženske zgodbe in ustvarjalke. "Ponuja vpogled v prihodnost, sedanjost in preteklost filmskega delovanja žensk, ki si postavljajo lastna pravila in sledijo svoji poti." FeFi Frišno izpostavlja radikalne prišlekinje, ki obračunavajo s patriarhalno polpreteklo zgodovino, FeFi Zdaj! je direkten vpogled v stanje filmskega ženskega ustvarjanja, FeFi Retro pa osvetljuje pretekla dela, ki ne smejo biti pozabljena. Ob 20-letnici izpostavlja Varuha meje, prvi slovenski igrani celovečerec v režiji režiserke Maje Weiss. Jutri, 8. marca, ob 19. uri se bodo z avtorico in njenima kolegicama Haidy Kancler in Majo Prettner pogovarjali, kakšen prelom je pomenil Varuh meje in ali so se pogoji za delo filmark v tem času spremenili.

V sekciji Zdaj! (direkten vpogled v stanje filmskega ženskega ustvarjanja) so na voljo trije dokumentarni filmi, ki govorijo o spolnem nasilju: Babičino seksualno življenje, kratki animirano-dokumentarni film režiserk Urške Djukić in Emilie Pigeard; Ne pomeni ne, feministično zakonodajno gledališče, kratki dokumentarec gledališke skupine Madalena-Berlin v režiji EveGlorie Fernández Pérez; ter Primer spolne zlorabe, celovečerni dokumentarec režiserke Alison Kuhn.

Sekcija Frišno letos izpostavlja prelomen dosežek v načinu delovanja in produciranja filmov. Rožavska filmska komuna je nastala leta 2015, sredi vojne vihre v Siriji, v izjemno težkih razmerah ji je uspelo izvesti radikalno demokratično družbeno spremembo in žensko revolucijo. Vse strukture v družbi delujejo po principu neposredne demokracije in enakosti spolov ter številnih etničnih skupin, ki živijo na tem območju. Na festivalu ponujajo film Dom, ki ga je posnela Sevinaz Evdikê. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta