(FILMSKA KRITIKA) Vnaprej odločeni proces

Matic Majcen Matic Majcen
23.08.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Laurence Coly (Guslagie Malanda) na zatožni klopi v filmu Saint Omer  
Fivia

Francoska kinematografija je že dolgo polna pripovedi o soočanju z rasnim in kulturnim drugim. To kolektivno pranje nacionalne vesti v pokolonialnem obdobju je v obdobju gibanja #MeToo dobilo nekoliko drugačen, izraziteje ženski pridih, s tem pa se je odprl prostor za nove in vznemirljive pripovedne pristope. Z enim teh je lani postregla francoska režiserka Alice Diop. (Mimogrede, režiserka kljub skupnemu senegalskemu poreklu in podobnim tematskim afinitetam ni v nikakršnem sorodu s prav tako poznano francosko režiserko Mati Diop.) V filmu Saint Omer se Diopova na izredno prefinjen način ukvarja z motivom zločina skozi prizmo kulturnih razlik med večinskim belskim prebivalstvom in potomci afriških imigrantov. V tej sodni drami spremljamo proces proti Laurence Coly (Guslagie Malanda), ki neke noči na videz hladnokrvno na plaži pusti svojo 15-mesečno hčerko, da jo preplavijo valovi, zaradi česar tudi umre. Na površinskem nivoju je Saint Omer zgodba o stresu, psiholoških pritiskih in materialni prikrajšanosti, s katero se soočajo afriški imigranti v Evropi. Pa vendar se tisto bistveno odvije šele v ozadju te osrednje zgodbe.

Celovečerec Saint Omer je namreč ravno toliko kot uprizoritev resničnega sodnega procesa tudi avtobiografska epizoda iz življenja Alice Diop. V filmu se v njeno kožo vživi Rama (Kayije Kagame), mlada profesorica afriškega porekla, ki se tudi sama kot potomka senegalskih migrantov sooča z nemalo vprašanji o lastni identiteti v talilnem loncu urbane Francije. Režiserka med sodnim procesom s kadrom večkrat ujame Ramo, ki navidez brezupno posluša potek zaslišanja. Jasno ji je namreč, da je izid že vnaprej odločen - tisti, ki odločajo, obtoženko od prve minute dalje gledajo s položaja vzvišenosti in nezainteresiranosti za njen družbeni in psihološki položaj. Ampak prav to dvourno opazovanje, ki ga preko oči Rame izvaja Alice Diop, je bistvo filma in hkrati perspektiva, v katero smo postavljeni tudi gledalci. Laurence Coly na zatožni klopi večkrat deluje kot reinkarnacija Ivane Orleanske iz klasičnega nemega filma Carla Theodorja Dreyerja iz leta 1928. Bolj kot zgodba o usodi protagonistke - za slednjo že na začetku vemo, da je vnaprej odločena - je sodna dvorana alegorija družbene moči, ki jo pripadniki privilegiranih razredov udejanjajo nad tistimi z dna družbene lestvice.

​Alice Diop ta akt opazovanja v dveh urah filma izvede z vso potrebno potrpežljivostjo. Poudarek nikoli zares ni zgolj na sami zgodbi obtoženke, čeprav se film vseeno spretno drži klasičnih postavk žanra sodne drame in nas drži v napeti negotovosti glede tega, kako bo dekle zagovarjalo svoje grozovito dejanje in kako bo na to razlago reagiralo sodišče. Še toliko bolj film v nas pusti nelagoden občutek vdanosti v usodo zaradi dejstva, da bo med različnimi družbenimi skupinami venomer prišlo do radikalnih razhajanj v pogledu na svet.

Saint Omer je zaradi te pripovedne večplastnosti spretno zastavljen igrani prvenec, ki se je z osvojeno veliko nagrade žirije v Benetkah tudi dejansko uvrstil med najpomembnejše evropske filme minulega leta. Po tem, ko se je Alice Diop v minulem desetletju uveljavila kot dokumentaristka, bomo v naslednjih letih očitno priča vzponu še ene izredno nadarjene avtorice igranega filma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta