(FOTO in VIDEO) Tragedija: Deževalo je na igralce, na električne kable, na umetnine

30.09.2021 15:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voda v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča.
SMG

V najboljšem scenariju do sobote bo stavba SNG Drama Ljubljana zaprta zaradi vode, ki je v noči na četrtek v neurju drla od vsepovsod: s strehe na Veliki oder prav takrat, ko so na njem igrali Požigalce, pa v Drama kavarno in v Šugmanov salon ter vse do zvočnega studia v kleti.  

Upajo, da stavba zdrži

Od noči, ko so najprej evakuirali publiko in igralce, prostore Drame sušijo in čistijo. Za zdaj je videti, da bo stavba iz konca 19. stoletja, kulturni spomenik z več desetletij staro elektroinštalacijo, že dolgo načeta in čakajoča zmeraj znova odlagano prenovo, statično zdržala in da bo tudi streha ostala na svojem mestu. Kupola pa se je posedala že pred napadom vode in pred potresi, ki so jih čutili v zadnjem času in je vsak tak izredni dogodek opomnil na konstrukcijske napake, za Večer potlačeno pripoveduje Jernej Pristov iz gledališča. 

V soboto bi spet igrali Požigalce. V to smer se zdaj trudijo vsi, "vemo pa še ne".     

Razdejanje v Drama kavarni. 
Tomaž Skale/Dnevnik

Nasilje vode

V Slovenskem mladinskem gledališču so v zgornji dvorani igrali Frljićevo Naše nasilje in vaše nasilje, ko jim je zalilo spodnji oder, "kjer so nastale najbolj kultne, revolucionarne predstave", zato vsaj do sobote ne bodo mogli izpeljati predvidenih ponovitev Gejma v režiji Žige Divjaka, letošnjega zmagovalca Festivala Borštnikovo srečanje, pravi Helena Grahek iz SMG. SMG polovično financira država in polovično mesto, kot pri SNG gre za vredne zadeve kulturne dediščine, v SMG-ju med drugim za Plečnika. To je znamenito območje Baragovega semenišča blizu Gospodarskega razstavišča in Plave lagune ter Bežigrada, torej tam, kje so se oblaki ponoči posebno konkretno pretrgali, že nekaj časa tudi predvideno za celovito prenovo oziroma dograditev, ko naj bi SMG dočakal novo dvorano.

Ustanoviteljica Mladinskega je ljubljanska občina in kar se je teatru - pa tudi ostali kulturni dediščini v mestu - zgodilo ponoči, je tragedija, za Večer pravi vodja oddelka za kulturo na MO Ljubljana Mateja Demšič. Za SNG Drama Ljubljana, kot tudi za Moderno galerijo, je ustanoviteljica država in ministrstvo za kulturo bi moralo biti na terenu od noči, pripomni.       

Moderna galerija zelo poškodovana

Hudo neurje z močnim dežjem je pustošilo tudi v prostorih Moderne galerije pri Tivoliju. Voda je vdrla v različne prostore. Zlasti je prizadeto desno krilo stavbe, kjer so pravkar postavili razstavo Picassovih grafik. V Moderni galeriji zagotavljajo, da so jih uspeli nepoškodovane pravočasno odstraniti.

Zelo pa je poškodovana stavba, tako da trenutno ne omogoča ponovne postavitve razstave. Voda je vdrla tudi v depoje, pri reševanju umetnin so jim pomagali gasilci. Večino shranjenega v depojih so spravili na varno, so sporočili iz Moderne galerije, a Demšičeva omenja bojazen, da jih je 40 odstotkov uničenih. Voda je v galeriji tekla po stenah. 

Zaradi poškodovane strehe, prostorov in električne napeljave je Moderna galerija začasno zaprta. Dokončno oceno škode bodo opravili v naslednjih dneh, tako kot natančen pregled vseh del, ki so bila izpostavljena vodni ujmi. Zahvaljujejo se vsem, ki so pomagali pri reševanju umetnin ali ponudili pomoč pri saniranju škode.

Pod MO Ljubljana je 14 javnih zavodov iz kulture. Večine jih rekordna voda vseeno ni huje prizadela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.