(FOTO in VIDEO) "Nobena kanalizacija tega ne more požreti." Gasilci posredovali 400-krat, v UKC Ljubljana slap, med predstavo Požigalci zalilo Dramo ...

Va, STA
30.09.2021 07:25
Zaprta je tudi Moderna galerija. Gasilci so še vedno na terenu in ekstremnost razmer zaradi neurja primerjajo z žledom leta 2014.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Cjuha/Dnevnik

V sredo pozno popoldne se je nad državo razbesnelo neurje z močnim dežjem, ki je najprej zajelo severovzhod države, od 21. ure do polnoči pa predvsem širše območje Ljubljane. Do četrtkovega dopoldneva je Gasilska brigada Ljubljana skupaj s 33 prostovoljnimi gasilskimi društvi opravila že skoraj 400 intervencij, deset enot je še vedno na terenu. 

Podhod pri železniškem kolodvoru v Ljubljani.
Luka Cjuha/Dnevnik
Podhod Plava laguna  
Luka Cjuha/Dnevnik
Luka Cjuha/Dnevnik

Meteorne vode so zalile več kot 500 različnih objektov, predvsem kletne in stanovanjske prostore, osnovne šole, gimnazijo, vrtce, industrijske objekte, dotrajano in na obnovo že leta čakajoče poslopje Drame SNG Ljubljana, kamor je voda vdrla med predstavo Požigalci na Velikem odru in teater do nadaljnjega zaprla, skladišča, dijaški dom, sodišče.

V gledališču so na facebooku "uničujoč vdor meteorne vode v historični in spomeniško zaščiteni del gledališča" dokumentirali: "Za nami je zelo dolg, naporen in moker večer. Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem predstave in Drama Kavarne ter celotni ekipi Drame, da smo skupaj uspeli maksimalno mirno in varno premostiti to dramatično izkušnjo. Jutri je nov dan, upamo na najboljši razplet in si želimo, da bi lahko čim prej spet odprli vrata za obiskovalce."

V SNG Drama Ljubljana je voda vdrla s strehe. 
Tomaž Skale/Dnevnik

Oglasil se je tudi igralec Saša Tabaković, ki je bil takrat na odru. Kar se je zgodilo, je bilo tako ekstremno, da publika, ko so jim sporočili, da morajo predstavo prekiniti, najprej niti ni verjela, je tvitnil. 

Tomaž Skale/Dnevnik

In SNG Drama Ljubljana ni edini primer.

V Moderni galeriji bi morala biti od danes razstava Picasso: Črka v risbo. Z njo se ob 140. obletnici rojstva poklanjajo Pablu Picassu. Toda v neurju, ki se je ponoči razbesnelo nad Ljubljano, je voda zalila tudi Moderno galerijo, tako da je do nadaljnjega zaprta. Kustos Marko Jenko se je na facebooku oglasil z dramatičnim sporočilom, da je Moderna v razsulu: "Lahko se udre streha na desnem krilu. Zalilo je dvorane. Vse depoje. Kataklizma za dediščino. Rekordne padavine. Rekordna groza."

Voda je dosegla tudi poslopje urada predsednika republike in državni zbor. Gasilci so iz podvozov rešili nekaj avtomobilov, nekaj je bilo tudi posamičnih evakuacij ljudi. Predstavniki ljubljanske gasilske brigade so dan potem ocenili, da nobena kanalizacija ne more požreti tolikšne količine vode, kot se je z neba vsula včeraj.

Zlatarna Celje v Wolfovi  
Tomaž Skale/Dnevnik

V kratkem času je padlo zelo veliko dežja, na Goričkem so izmerili 93, v Ljubljani pa 88 litrov dežja na kvadratni meter. Samo v regijskem centru Ljubljana so med 8. in 24. uro prejeli več kot 2700 klicev.

Zalita so bila tudi parkirišča in podvozi, ponekod so bila zalita tudi osebna vozila. Podirala so se drevesa. Poškodovanih v neurju ni bilo. Zabeležili so tudi dva udara strel, vendar do požarov ni prišlo.

Ljubljana sinoči.
STA
https://twitter.com/NeliTp/status/1443297427977555975

Do četrtka popoldne se bo po napovedih vremenoslovcev razjasnilo, jutri bo sončno.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta