(FOTO) Pretresljive podobe uničenih knjižnic: Hujšo škodo je preprečila predvsem preventiva

Klara Širovnik Klara Širovnik
07.08.2023 16:31

Vodna ujma ni prizanesla niti nekaj knjižnicam

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanje v enoti Knjižnice Domžale, Krajevni knjižnici Janeza Trdine v Mengšu 
Barbara Zupanc

V Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic, ki svojo dejavnost opravljajo s knjižnično mrežo na 276 lokacijah širom Slovenije. Tudi to "ožilje" slovenske bralne kulture je bilo v poplavah deloma prizadeto. 

Iz Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka so sporočili, da je vodna ujma uničila krajevno knjižnico Poljane. Poplava je prizadela tudi Osrednjo knjižnico Mozirje, vendar k sreči ne v velikem obsegu. Poškodovani so kletni prostori in spodnje police knjig. O enotah te knjižnice (Gornji Grad, Luče, Rečica ob Savinji, Nazarje, Ljubno) informacij še nimajo, vendar upajo, da škoda ne bo preobsežna, saj so knjižnice v zgornjih nadstropjih stavb. 

Vodna ujma je med drugim zelo ogrožala Knjižnico Medvode, ki je na sotočju Save in Sore. Fotografije, ki jih je v petek splet ponesel v svet, so kazale grozečo apokaliptično sliko, ki se k sreči ni uresničila, saj se je naraščanje poplavnih vod ustavil tik preden bi te vdrle v notranjost knjižnice. 

Uničene police, enota knjižnice Domžale
Barbara Zupanc

V enoti Knjižnice Domžale, Krajevni knjižnici Janeza Trdine v Mengšu je zaposlena tik pred začetkom poplave umaknila večino gradiva, ki je bilo na tleh. Škoda je v osrednjem prostoru tako nastala praktično le na opremi in elektroniki. V celoti pa je uničeno skladišče v kleti, kjer je bilo hranjeno knjižnično gradivo. Knjižnico so s pomočjo številnih prostovoljcev že skoraj povsem počistili. Težave še naprej predstavljajo telekomunikacijske povezave, ki so na območju občine prekinjene (uničene). Ponovno naj bi jih vzpostavili v roku 10 dni. Ostale enote knjižnice škode niso utrpele. Poročajo pa, da so precej škode na svojih domovih utrpeli številni zaposleni, saj večinoma prihajajo na delo z območja Komende, Mengša, Trzina, Kamnika in Domžal.

Tla je prekrila voda, enota knjižnice Domžale
Barbara Zupanc

Tudi v Osrednji knjižnici Celje do poplavljanja prostorov ni prišlo. Zaradi visokega vodostaja Savinje, ob kateri se nahaja knjižnica, in možnosti njenega razlitja, so knjižnično gradivo in opremo v petek preventivno prenesli iz kletnih prostorov v višja nadstropja. Opremo že vračajo, da bi otroški oddelek lahko čim prej ponovno sprejel svoje mlade bralce. 

Tudi iz Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, ki deluje na območju Črne na Koroškem, Mežice, Prevalj in Raven na Koroškem so sporočili, da je naravna nesreča na območju sicer povzročila veliko škode, a na srečo enote knjižnice po do sedaj znanih informacijah niso bile neposredno prizadete, saj se prostori večinoma nahajajo v višjih nadstropjih objektov, tako da so k sreči ostali na suhem.

Blatno stopnišče, enota knjižnice Domžale
Barbara Zupanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta