Hommage a Young Chang: koncert in dražba umetnin na nov klavir

P. V.
30.11.2023 05:50

Klavirski večer s študenti klavirske igre iz mariborske pedagoške fakultete v Slovenskem kulturnem centru Korotan na Dunaju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hilda Dermota in Anton Dermota  
Arhiv Mojstri pevci Kropa

Gibanje Kultura-Natura Slovenija že od leta 2010 skrbi tudi za projekt Mojstri pevci Kropa, v katerem raziskuje in uveljavlja bogato pevsko tradicijo tega kovaškega kraja. Iz Krope so bili tudi znameniti bratje, tenoristi Anton, Leopold in Gašper Dermota.

Anton Dermota (Kropa, 1910-1989, Dunaj) je bil dolga desetletja prvak Dunajske državne opere in kar 25 let zvezda Salzburškega poletnega festivala, skupaj z ženo, pianistko Hildo Dermota pa s samospevi gost koncertnih odrov po vsem svetu.

Leta 2010 so enega od koncertov ciklusa Mojstri pevci Kropa pripravili na dunajskem konservatoriju, leta 2021 pa so v Slovenskem kulturnem centru Korotan odprli "kroparsko" tematsko sobo Dermota3tenori. Sinoči so v sodelovanju z oddelkom za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru pripravili nov dogodek ciklusa Mojstri pevci Kropa - Dermotovo leto 2023/24. Sodelovalo je šest mladih pianistk oziroma pianistov: Andrej Karo, Raffaela Döring, Larisa Sreš, Vid Mežek, Lea Arnejčič (pod mentorstvom red. prof. Adriane Magdovski in učiteljice veščin Žive Horvat) ter Urban Stanič (Akademija za glasbo in upodobljajočo umetnost Dunaj, mentor prof. Stefan Vladar), ki so se predstavili z raznolikim programom.

Zakaj so dogodek imenovali Hommage a Young Chang? Gospa Jovita Dermota Weber, hčerka Antona Dermote, je projektu Mojstri pevci Kropa podarila družinski koncertni klavir Young Chang. Za promocijski koncert - načrtovali so ga septembra v Kropi - naj bi instrument pripravili v klavirskem salonu Benton v Mengšu. Tam se je avgusta zgodila katastrofalna povodenj; uničenih je bilo čez 50 klavirjev, tudi Young Chang. "Potrgane programske niti bomo z mladimi pianisti iz Maribora in z Dunaja povezali v nov začetek," so zapisali organizatorji s Slavkom Mežkom na čelu. Na dogodku so tudi začeli zbirati sredstva za drug klavir z avkcijo doniranih likovnih del treh koroških umetnikov, Valentina Omana, Gustava Januša in Karla Vouka. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta