(NOVINARSKE NAGRADE) Horjakova poplavljena Koroška: Njegova najbolj čustvena ilustracija

Rok Kajzer Rok Kajzer
24.11.2023 22:00

Ciril Horjak, Večerov ilustrator, je prejel pohvalo za naslovnico naše priloge V soboto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajena naslovnica naše paradne priloge V soboto.
Arhiv Večera

"Obrazložitev, zakaj si Ciril Horjak zasluži pohvalo porote za novinarske nagrade, je sicer povsem odveč, saj naslovnica Večerove priloge V soboto, ki jo je ustvaril po tem, ko je vodna sila brezkompromisno divjala po Sloveniji, še posebej pa po njegovi Koroški, pove vse," smo večerovci zapisali v uvod obrazložitve, zakaj mora naš mojster stopiti na oder letošnjih novinarskih in medijskih nagrajencev. Vsaka naslovnica, ki jo ustvari Večerov umetnik Horjak, je sicer mojstrovina zase, ampak prav pri tej je prišlo do izjemnega prepleta.

V prvi vrsti izjemne interpretacije Vorančevih Solzic, ki jih je Ciril umestil v novo realnost, s katero so soočene žrtve poplav, vsebina pa se, več kot očitno, prepleta z avtorjevo veliko ljubeznijo do rodne Koroške. "Ideja umestiti Vorančeve Solzice je že sama po sebi osupljiva, hkrati pa tako - logična. Pekel, strah, solz(ic)e, nato pa prvi sončni žarek, žarki … In prečudno lepa in ožarjena Koroška. Nič drugega temu opisu ni treba dodati, razen tega, da je bilo tistim, ki ga poznamo, povsem jasno, da bo Ciril naslovnico županji Romani Lesjak - peko vseh ovir, ki jih je postavila narava - osebno prinesel v Črno na Koroškem," še piše v obrazložitvi.

Ljubljana. Ljubljanski Grad. Razstava Ciril Horjak
Fotorobert Balen

Ciril Horjak pravi, da so Solzice njegova najbolj čustvena ilustracija: "Sprva se sploh nisem mogel lotiti risanja. Dan pred tem sem bil še poln zagona, ker smo bili z družino v treh akcijah, kjer smo pomagali prijateljem po poplavah. V sredo pa je adrenalin popustil in jaz sem spoznal, da moja Koroška nikoli ne bo več ista. Pripravil sem tri skice, urednik Rok Kajzer je izbral motiv Prežihovih solzic. To je bila prava odločitev."

(NOVINARSKE NAGRADE) Večerovi dopisniki: Na lokalni ravni delali svetovno

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta