(INTERVJU) Iztok Tomazin in Tomo Virk: Od zunaj sva dva strojčka, ki plezata, v ozadju pa se gradi odnos

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
29.07.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pripoved o osebni izkušnji v knjigi Naveza dopolnjujejo fotografije. Iztok Tomazin in Tomo Virk na vrhu Rjavine, zadaj stena Debele Peči nad Krmo, kjer sta pred tem preplezala prvenstveno smer. 
Pripoved o osebni izkušnji v knjigi Naveza dopolnjujejo fotografije. Iztok Tomazin in Tomo Virk na vrhu Rjavine, zadaj stena Debele Peči nad Krmo, kjer sta pred tem preplezala prvenstveno smer. 
Osebni arhiv
V nadaljevanju preberite:

Ob pol osmi uri zjutraj se srečamo v Tržiču, kjer je Tomazin že več let direktor zdravstvenega doma. V gorah to še zdaleč ni rana ura, povesta, večina vzponov se že zgodi. Njun skupni pisateljski projekt, knjiga Naveza, je letos izšel pri Beletrini, zadnji zapis je Iztokov iz Tulovih gred v Velebitu za božič 2023. Kako sta s plezanjem od takrat do danes?

- "Na začetku najinega poznanstva sva se dobivala zato, da bi skupaj plezala, zdaj pa greva plezat zato, da se dobiva," o prijateljstvu, ki se je v skoraj štirih desetletjih, odkar sta se prvič navezala med plezanjem, razvilo med zdravnikom, gorskim in letalskim reševalcem, alpinistom Iztokom Tomazinom, in literarnim teoretikom, esejistom, prevajalcem in profesorjem Tomom Virkom, v pogovoru razloži Virk.

- V čem je prava srž knjige Naveza, če ne v skupnih športnih dosežkih, in zakaj je najboljše orodje za Tomazinovo izražanje poezija?

- "V literaturi je Tomo ʼhimalajecʼ, v alpinizmu pa sem jaz," pripoveduje zdravnik. "Obrnjeno razmerje na dveh zelo pomembnih področjih najinega življenja." 

- Da bi psihoanalitični diskurz že našel formule za pojasnilo tega, zakaj alpinisti plezajo, toda "pojasnjevalna vrednost takega diskurza je manjša od uspešno napisane knjige". Ali bosta napisala še eno?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta