(O KNJIGI) Iztok Tomazin: Na meji

Zvezdana Bercko
01.01.2022 04:35

Iztok Tomazin, rojen 1960., je zdravnik, gorski in letalski reševalec, alpinist, himalajec, letalec, pisatelj, publicist in predavatelj. Poleg več sto strokovnih in leposlovnih člankov je izdal osem knjig, tudi pesniško zbirko Iskanje Šambale, za katero je predgovor napisal tibetanski voditelj Dalaj Lama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Iztok Tomazin

Osebni Arhiv

Priznam, da me je kar malo zvilo, ko je Iztok Tomazin začel omenjati tihotapstvo. Pa saj smo to počeli vsi, ki smo v 70. in 80. letih živeli v državi, v kateri je bilo sicer dovolj izbire sadnih jogurtov, ni pa bilo marsičesa drugega, po kar je bilo treba iti preko meje. Ampak našemu početju smo rekli "švercanje" in to je bila običajna strategija preživetja. Res pa je skrivanje robe pod zadnjimi sedeži avtomobila na starem šentiljskem mejnem prehodu nekaj drugega kot tovoriti jo na hrbtu v temi in slabem vremenu čez najvišje vrhove Karavank, v časih, ko si lahko tam skoraj na vsakem koraku srečal jugoslovanske graničarje, ki so velikokrat prej streljali kot karkoli spraševali.

Tihotapske in druge mejaške zgodbe od Karavank do Himalaje. Založba: Planinska zveza Slovenije. Leto izida: 2021. Št. strani: 232. Vezava: mehka. Cena 27,90 evra.

Iztok Tomazin, zdravnik, alpinist, reševalec in pisatelj, je svoji zadnji knjigi dal podnaslov Tihotapske in druge mejaške zgodbe, a to so v prvi vrsti pripovedi o mejah. Takšnih in drugačnih. Državnih, ozemeljskih, geografskih, pa tudi mejah v glavah - tudi teh je več vrst - in njihovem preseganju. Čeprav je pri tem prav Tomazin, kot v spremni besedi piše Tomo Virk, svojevrsten paradoks. "Človek, ki očitno ne pozna meja, saj mu je njihovo preseganje življenjski cilj. Obenem pa človek, ki natanko ve, kje je meja, kje so meje. Če tega ne bi vedel, jih ob vseh nevarnostih, s katerimi se je pri svojih mnogih tako imenovanih adrenalinskih dejavnostih soočal in se še sooča, bržkone ne bi prav dolgo presegal."

V knjigi najprej zajame nekatere, pretežno tragične zgodbe tihotapcev preko Karavank iz časov pred njegovimi, nato pa opisuje svoje gorniške, alpinistične in zmajarske podvige v domačih in tujih gorah, vključno s Himalajo. V vsakem je bilo tudi nekaj tihotapskega, nekaj preseganja meja. Tomazin pač vedno sledi želji po svobodi: svobodi gibanja, prostosti duha, osvobajanju od težnosti. Knjiga, bogato opremljena s slikovnim gradivom in tiskana na razkošnem papirju (katerega slaba stran pa je, da se ob branju pri luči neprijetno blešči), se bo gotovo uvrstila med alpinistično klasiko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta