(INTERVJU) Jana Zupančič: Začutila sem, da je v svetu, kjer je vse mogoče, morda nekaj zame

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
01.02.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jana Zupančič: "So dnevi in večeri, ko je težje stopiti na oder, ampak ko se predstava začne, zajahaš val in upaš na čarovnijo." 
Jana Zupančič: "So dnevi in večeri, ko je težje stopiti na oder, ampak ko se predstava začne, zajahaš val in upaš na čarovnijo." 
Osebni arhiv
Pogovarjali smo se z nagrajenko Prešernovega sklada igralko Jano Zupančič.

- Čeprav je nagrado prejela za ustvarjanje v zadnjih treh gledaliških sezonah, jo večina ljudi, ki ne zahajajo v teater, v zadnjem času pozna po vlogi v televizijski kriminalni seriji po romanih Tadeja Goloba, v kateri je odigrala Alenko, ženo inšpektorja Tarasa Birse. Koliko priložnosti pred televizijsko kamero dobi?

- Takoj po Akademiji se je zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem. Pravi, da obstajajo obdobja, ko je bolj obremenjena, in obdobja, ko si želi, da bi bila bolj. 

- Zakaj na odru že dolgo ni pela? 

- Žirija je v utemeljitvi za nagrado Prešernovega sklada posebej izpostavila vloge Barbare Fordham v uprizoritvi Avgust v okrožju Osage Tracyja Lettsa, Mile v Usedlinah Katarine Morano, Helene v Slamniku Eugena Labicha in Veronique v uprizoritvi Bog masakra Yasmine Reza. S katero od teh vlog se je najbolj zlila in "se varno izgubljala druga v drugi"?

- Ob delu v MGL trenutno igra še v svežem projektu z Natašo Barbaro Gračner Kaj se je zgodilo z Bette Davis in Joan Crawford, ki je med drugim tekst o legendarnem rivalstvu v Hollywoodu. Koliko tekmovalnosti občuti na domači igralski sceni in v matičnem gledališču? In kako se je spoznala s kamero na odru?

- Česa si ob dobrih študijah vlog in predstav v prihodnje želi zase?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta