Krhkost bivanja: detajli in obrobne teme

Petra Zemljič Petra Zemljič
17.02.2020 08:44

Fotografinjo Karmen Čorak in slikarja Andreja Brumna Čopa povezuje raziskovanje krhkosti, minevanja in preobrazbe. Skupaj razstavljata tretjič, v Mariboru prvič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karmen Čorak, 2017, digitalni tisk na papir Hahnemuehle FineArt Bamboo
Arhiv UGM

Do 21. marca v UGM Studiu pod naslovom Krhkost bivanja razstavljata Karmen Čorak in Andrej Brumen Čop, ki je prepoznavno ime slovenske sodobne likovne umetnosti, Čorakova pa se je kot fotografinja uveljavila v tujini, najbolj v Italiji, kjer živi in dela. Umetnika sta doslej razstavo skupaj postavljala dvakrat, ker ju družijo sorodna bivanjska občutljivost in podobno naglašene teme ustvarjanja. Kustosinja razstave je Andreja Borin.
Krhkost bivanja so videli prvič leta 2018 v razstavišču Akademije lepih umetnosti v Rimu in drugič leta 2019 v Museo d'Arte Moderna Ugo Cara v Miljah. Zdaj nam njun pogled na svet bivanja prikazujeta tretjič in prvič v Mariboru. Dela Andreja Brumna Čopa razkrivajo malenkosti, zanj so pomembne tako kot detajli in obrobne teme našega dneva. Tudi zato, ker se, izpostavlja kustosinja razstave, prav preko najneznatnejšega dotikamo neizrekljivega, kot se ga lahko dotakne edinole še poezija. Svetloba na slikah in risbah slikarja je po njenem v vlogi tega neizrekljivega. Muhe, mravlje, komarji in vešče so popotniki med svetovi, odeti v meniško ogrinjalo svetlobe. Stična umetnikoma je tudi poezija, v Mariboru ju spremlja pesem pred tednoma izdane nove pesniške zbirke Uroša Praha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta