(KRITIKA KONCERTA) Jazz s še več improvizacije

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
03.08.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vasil Hadžimanov, Dušan Jevtović in Vasko Atanasovski 
Darinko Kores Jacks

Svojčas smo znali Mariborčani dokaj natančno napovedati vreme za nekaj ur naprej, če smo se le ozrli proti Pohorju. Dandanes si povprečen amaterski meteorolog pomaga z mobilnimi aplikacijami na svojem bojda pametnem telefonu. In te so še v petek pozno popoldan sicer obetale osvežitev in težko pričakovane padavine, a šele v poznejšem nočnem času, nikakor pa ne pred polnočjo. Torej naj bi bilo takrat, ko je kar spodobna množica ljubiteljev glasbe enako željno pričakovala zaključni koncert julijskega etnojazzovskega cikla Glasbarium pod zunanjo tribuno minoritskega kompleksa, vreme še povsem primerno za izvedbo kulturnega dogodka pod milim nebom.

Vasil Hadžimanov in Dušan Jevtović 
Darinko Kores Jacks

Ob 21. uri naj bi namreč stopila na oder pod mogočnim hrastom priznana srbska jazzovska glasbenika, klaviaturist Vasil Hadžimanov in kitarist Dušan Jevtović. A se je razpletlo nekoliko drugače. Jevtović, sicer po rodu iz Kragujevca, ki sicer že dalj časa biva v španski Barceloni, je na prizorišču potrpežljivo čakal v polni pripravljenosti. Hadžimanov se je z avtomobilom že dopoldan odpravil na pot iz Beograda, ki pri normalnih pogojih traja kakih pet, največ šest ur. A ob koncih tedna na vrhuncu poletne turistične sezone so pogoji na cestah in mejnih prehodih vse prej kot normalni ... In tako je prispel s slabo uro zamude, in medtem ko je njegov partner solistično odigral nekaj skladb, še v naglici priklapljal svojo opremo. Ker je že pred tem začelo občasno rahlo deževati, se je publika izza miz pod (sicer z nepremočljivo cerado zaščitenim) odrom pač malce bolj nagnetla tik ob točilnem pultu pod tribuno.

A koncerta vse to ni kaj prida zmotilo. Še malenkost več sprotne improvizacije pač, a tega so izkušeni jazzovski glasbeniki tako ali tako navajeni. Hadžimanov in Jevtović sta sicer dobro uigran duo, a tudi vsak zase virtuozna izvajalca. Zaznati je bilo razpršene in izrazito predelane drobce rockovskih, tudi in celo predvsem jugorockovskih motivov pa bluesovskih, popularnoglasbenih, ljudskih ..., a temeljito prepletene z domiselno duhovitimi avtorskimi pristopi v slogu razvezanega svobodnega jazza, ki pa v interakciji med izvajalcema venomer išče in najde skladne, že kar klasičnoglasbeno ubrane harmonične strukture. Za že kar navdušujoče učinkovit zaključek se jima je s saksofonom na odru kot gost pridružil še gostitelj in organizator Glasbariuma Vasko Atanasovski.

A glasbeniki so vendarle morali pohiteti in zaključiti sicer nadvse prepričljiv koncert kar precej prej, kot so načrtovali. Dež je namreč postal močnejši in se sprevrgel v - sicer nadvse dobrodošel, a glede na napovedi prezgoden - naliv. Mokrota in elektronske naprave se ne razumejo ravno najbolje, in če tista plahta nad odrom povsem zadovoljivo ščiti glasbenike in njihovo opremo ob rahlem dežju, močnejšim padavinam v spremstvu vetra pač ni kos. Pa v polnem obsegu pač kdaj drugič ...

Poletne kulturne prireditve na tribuni z letnim kinom pa še s čim ter na odru pod njo s koncerti in gledališkimi predstavami se v sodelovanju med Lutkovnim gledališčem Maribor in klubom KGB seveda nadaljujejo. V četrtek, 4. avgusta, ob 20.30 bo po dolgem času v Mariboru spet nastopila znana slovenska etnorockovska zasedba Katalena, ki bo predstavila svoj v času najrazličnejših omejitev in zapor družbenega življenja zaradi epidemije covida-19 nastali najnovejši album Kužne pesmi. Večer kasneje bo ob 21. uri nastopil mednarodno uveljavljen slovensko-hrvaški duo Freekind, v torek, 9. avgusta, ob 20. uri pa popularna slovenska zasedba Čedahuči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta