Letos v fokusu Jazza & Vina Francija

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
25.09.2022 09:00

V znamenju glasbene raznolikosti frankofonskih kultur. Največji zvezdnik slavni kubanski pianist, za uvod poklon ukrajinskemu jazzu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gonzalo Rubalcaba 
Pachv Lopez

Po navadi so okrogle obletnice nekaj posebnega. Tudi deseta. Razloge za slavje imajo gotovo prizadevni protagonisti kulturnega oddelka avstrijske občine Lipnica (Leibnitz), ki so se le nekaj let po zatonu le nekaj let trajajočega festivala jazza pod cirkuškim šotorom pri krajevni osnovni šoli odločili zasnovati nov festival s podobnim glasbenim programom, a nekoliko drugačnim konceptom: Jazz & Wein (Jazz in vino).

Vodstvo je prevzel izkušeni Otmar Klammer, prej programski vodja (medtem zamrlega) pomladnega festivala jazza v Gradcu, še vedno pa zadolžen za program znanega graškega jazz kluba Stockwerk. Povezava ne pretirano radikalnega, a kakovostnega sodobnega jazza z lokalnim gospodarstvom, turistično in še posebej vinsko ponudbo je očitno obrodila sadove. To se precej očitno odraža tudi pri obisku prireditev in medijski odmevnosti. Da je festival že zaradi bližine potencialno zanimiv tudi za ljubitelje tako glasbenih kot enogastronomskih delikates s slovenske strani, je pri tem le opomba pod imaginarno mejno črto.

Osnovni razpored festivalskih dogodkov je že ves čas dokaj fiksen. Zadnji četrtek v septembru - torej ob koncu redne trgatve - v stari kleti gradu Seggau pripravijo otvoritveno slovesnost z bolj komorno glasbo, sledita z vinsko degustacijo podkrepljena večera v veliki dvorani Huga Wolfa v Kulturnem domu sredi Lipnice. V nedeljo opoldan pripravijo na zimskem vrtu bližnjega vinarskega hotela še brunch ob glasbi, za dodatek pa program za otroke, kak brezplačen koncert na prostem za širšo publiko (letos ga bo v petek ob 16. uri na odru pri rotovžu izvedel kubanski sekstet Michael Olivera & The Cuban Jazz Syndicate) in klubski nastop v stari kinodvorani za bolj ponočnjaške poznavalce.

Letos bo v gradu Seggau v četrtek, 29. septembra, ob 19. uri uvodoma nastopil na Dunaju živeči ukrajinski saksofonist in skladatelj Andrej Prozorov, ob njem pa kontrabasist Raphael Preuschl in bobnar Andras Des. Večer bo zaključil francoski duo Celine Bonacina (saksofoni), Laurent Dehors (klarineti, saksofon, dude). Francija s svojimi čezmorskimi ozemlji, nekdanjimi kolonijami in območji (obojestranskega ali še raje večsmernega) kulturnega vpliva je letos država v osrednjem festivalskem fokusu. V petek, 30. septembra, bo v Kulturnem domu ob 19.30 nastopil trio Jockers, ki ga sestavljajo Vincent Peirani (harmonika), Federico Casagrande (kitara) in Ziv Ravitz. Sledil pa bo prav tako francoski klasični kvartet, ki ga vodi bobnar Arnaud Dolmen, ob njem pa igrajo Francesco Geminiani (saksofon), Leonardo Montana (klavir) in Michel Alibo (kontrabas). V soboto, 1. oktobra, bo najprej solistično nastopil največji zvezdnik letošnjega sporeda, večkratni dobitnik prestižne nagrade Grammy, kubanski pianist Gonzalo Rubalcaba. Letošnje dogajanje na glavnem odru bo zaključil mednarodni septet, ki ga vodi bolgarski mojster kavala Živko Vasilev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta