Moment, ki traja že deset let

Petra Vidali Petra Vidali
11.09.2024 06:00

Desetletje Intimnega odra, edinega "nevladniškega odra" v Mariboru, bo KUD Moment praznoval vso sezono, začel pa bo ta petek s premiero performansa Slovenska transverzala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska transverzala performerja Roka Kravanje
Moment

Moment vstopa v deseto sezono na Intimnem odru GT22 in gledalce vabi, da praznujejo z njim. Zoran Petrovič in Uroš Kaurin sta v ponedeljek predstavila program jubilejnega leta. 

Pravi rojstni dan bo maja 2025 na mednarodnem festivalu neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi/Crossings, otvoritveni dogodek pa bo ta petek, 13. septembra, ko bodo odprli razstavo Pregled slovenske odrske fotografije: 10 let Intimnega odra. Otvoritvi bo sledila premiera performansa Roka Kravanje Slovenska transverzala. 

Sezona je imela že svoj poletni preddogodek, na Poletnem lutkovnem pristanu je bila premiera predstave-lutkovnega koncerta Dobro jutro, travnik (pesmi Anje Štefan v režiji Nike Bezeljak in uglasbitvi Laure Zafred), ki je koprodukcija med Lutkovnim gledališčem Maribor in Momentom, in otroška festivalska žirija ji je podelila zlato žirafo.

Tako kot Moment tudi Rok Kravanja s Slovensko transverzalo zaznamuje svoje jubileje, osebni in profesionalni razvoj (deset let ustvarjanja in štirideset let življenja). Da bo imela predstava premiero v Mariboru, je pomenljivo, tudi Slovenska transverzala, po kateri hodi Kravanja že dvanajst let, se začne pod Pohorjem. 

Performer je imel srečo, da je lahko predstavo snoval "v sklopih", najprej v Via Negativa Lab, se pravi v raziskovalnem in podpornem okolju, ki se sproti odziva, prav tako pa v okviru platforme PARL (Performans, Art, Research, Ljubljana). 

Naslednja premiera bo oktobra, hrvaška režiserka Tončica Knez z igralci Rokom Kravanjo, Tilnom Kožameljem in Luko Piletičem pripravlja Death & Sound, lutkovno-vizualno predstavo, ki gradi na odnosu med svetlobo, temo, zvokom, tišino, fizičnim, oprijemljivim in netelesnim, njen mentalni prostor pa je zasmrtje. 

Zadnja premiera bo maja na festivalu Prestopi, Bertrand Lesca in Nasi Voutsas (Bert & Nasi), ki sta na Intimnem odru že nastopila s predstavama Palmyra in The End, bosta tokrat "hišna avtorja" s predstavo Tonight.

Za rojstnodnevno poslastico ponujajo abonma Intimni. Za abonente so (i)zbrali 6 predstav, med njimi tudi Tonight ter drugi predstavi iz te sezone. Abonma stane 40 evrov, če ste študent, dijak, upokojenec ali samozaposleni v kulturi, pa 25 evrov. Njihove cene so torej socialne, vseeno pa prodaja predstav v druga okolja in prodaja vstopnic (ker jih ne "šenkajo") nanese okoli petnajst odstotkov proračuna, so rekli. 35 tisoč evrov na leto dobijo od občine, 115 tisoč pa do ministrstva za kulturo. Njihova publika so tako dijaki kot upokojenci, "včasih celo oboji na isti predstavi".

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta