Na Arsani samo slovenski umetniki

Petra Zemljič Petra Zemljič
17.07.2020 06:00

Ptujski organizatorji so veseli, da festival sploh bo, kajti letošnja izvedba je predstavljala največji izziv do zdaj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za odprtje festivala na Ptuju gostijo Big Band RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Tadeja Tomšiča. 
Andrej Petelinšek

Letošnji osrednji del 12. festivala Arsana bo med 24. in 30. julijem, kljub koronakrizi in vseh ukrepih, povezanih z njo, bo na ptujskih trgih, dvoriščih in ulicah nastopilo 150 izvajalcev. Potem ko je lani po enajstletnem stalnem napredku festival dosegel vrhunec, saj je gostil kar 400 umetnikov in privabil 30 tisoč obiskovalcev, je letos vse obrnjeno na glavo. Odločili smo se, navaja umetniški vodja in direktor festivala Mladen Delin, za program s 100-odstotno slovensko vsebino.
Med napovedanimi dogodki so koncerti Vlada Kreslina, Severe Gjurin in Big banda RTV Slovenija s solisti Klemnom Slakonjo, Majo Keuc, Ano Soklič, Alenko Godec in Rudijem Bučarjem. V Dominikanskem samostanu bo med drugim tudi stand up Tadeja Toša, na dvorišču Minoritskega samostana pa Gušti & Tomi Meglič ter Oto Pestner in Uroš Perić s projektom Heartbreak Hotel. "Festival je postal prepoznaven, saj smo vsakič gostili največja imena iz sveta vokalne glasbe, med njimi TAKE 6, Naturally 7, New York Voices, The Swingle Singers in tako naprej. Pa izjemne soliste Stefana Milenkovicha, Vlatka Stefanovskega, Josipo Lisac, Rada Šerbedžija, Lovro Pogorelicha, Chris Jarreta, orkestre, kot sta Donavska filharmonija ali Simfonični orkester z Nove Zelandije. Tujih gostov letos zaradi izrednih razmer ne bo, so pa bili zelo razumevajoči in smo tako kljub podpisanim pogodbam sporazumno dogodke prestavili na leto 2021 ali pa jih celo odpovedali. V trenutku največje krize smo se odločili, da v program umestimo slovensko živo umetnost, mlade izvajalce in že uveljavljene umetnike vseh zvrsti. Obdržali smo koncept, v katerem se prepletajo klasična glasba pa jazz, glasba svetov, rock, popevke in še bi se našlo kaj vmes. Ob upoštevanju varnostnih navodil bo seveda število obiskovalcev omejeno, vendar še vedno ostaja osem prizorišč. Zagotovo bo letošnje doživetje bolj intimno in akustično, tudi program je izbran temu primerno. Mislim, da bo nekaj posebnega. Glasba ostaja večni navdih," napoveduje Delin.

Mladen Delin: "Letos je vse obrnjeno na glavo." 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta