Nova mariborska lutkovna sezona: Na prepihu sanj

Petra Zemljič Petra Zemljič
26.06.2020 06:00

Danes bo zadnja lutkovna premiera te sezone, sledi Poletni lutkovni pristan, septembra pa prva predstava sezone 2020/21, ki sta jo ustvarila Andrej in Rok Predin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izhodišče novih Cesarjevih novih oblačil, ki bodo premierno uprizorjena danes, je preizpraševanje ideje cesarstva. 
Boštjan Lah/LGM

Cesarjeva nova oblačila je predstava, s katero bodo v Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) zaključili letošnjo sezono. Premiera bo danes, v petek, namenjena je populaciji, stari nad šest let. Nastala je v koprodukciji z Gradskim kazalištem lutaka Rijeka, je priredba svetovno znane pravljice Hansa Christiana Andersena in ni le le vznemirljiva pripoved, ampak tudi osnovno seznanjanje otrok s temami, ki določajo sodobni svet, pravijo ustvarjalci: s politiko, potrošništvom, globalizacijo in bitkami za boljše življenje. Zgodba skuša otroke zabavati, hkrati pa jim ponuditi razmislek o svetu, v katerem odraščajo.
Režiser je Zoran Petrovič, z ekipo se je pravljice lotil, ker ima "zanimiv naslov in teme". Prirejena zgodba se dogaja v zapuščeni tekstilni tovarni, v kateri se igrata otroka. Vrvi, tkanine, niti, svetilke in sence postanejo njune igrače. Otroka si pripovedujeta zgodbe in si predstavljata svet, v katerem je tovarna znova odprta, zato imajo njuni starši spet delo. Edini način, kako to doseči v resničnem svetu, je, da prepričajo cesarja, naj tovarno ponovno odpre - s prevaro. "Pogovarjali smo se o tem, da junaka nista negativni osebi, ampak ju vidimo bolj v pozitivni luči. Izhodišče je bilo, da zamajeta sistem cesarstva," izpostavlja režiser.
Igrata Tilen Kožamelj in Uroš Kaurin, ki izpostavlja teme, kot so potrošnja, ideje, zakaj cesarstvo je in zakaj bi tak sistem sploh obstajal in bil dober. "Ni poanta, da se norčujemo iz cesarja, ampak preizprašujemo samo idejo cesarja in cesarstva," je dejal. Avtorici likovne podobe sta Toni Soprano in Monika Pocrnjić, ki sicer v duhu časa na odru razkrivata čarobni otroški svet, a ga ne olepšujeta. Sceno dopolnjuje še projekcija v živo, majhne lutke na platnu postajajo večje. Oblikovalec svetlobe in video tehnik je Andrej Firm, dramaturg Marek Turošik, avtor glasbe pa Josip Maršić. Premiera na Hrvaškem bo oktobra in bo del Evropske prestolnice kulture Reka 2020.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta