Peterica za kresnika

kr
23.05.2023 09:00

Ne bom se več drsal na bajerju Lada Kralja, Materinska knjižica Katje Gorečan, Ženska s srebrnim očesom Katarine Marinčič, Zakaj ne pišem Dijane Matković in Na Klancu Tine Vrščaj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Žirija za Delovo nagrado kresnik za najboljši slovenski roman preteklega leta je izbrala peterico finalistov. Posthumno je nominirala Lada Kralja za roman Ne bom se več drsal na bajerju, nominirani pa so še Materinska knjižica Katje Gorečan, Ženska s srebrnim očesom Katarine Marinčič, Zakaj ne pišem Dijane Matković in Na Klancu Tine Vrščaj.

V peterici finalistov za kresnika, ki je vreden 7000 evrov in ga bodo po tradiciji podelili 23. junija na Rožniku, so romani treh založb.

Ne bom se več drsal na bajerju lani preminulega pisatelja Kralja je izšel pri založbi Beletrina. Sega v Ljubljano, v čas od italijanske okupacije do petdesetih let. Prozni prvenec Katje Gorečan Materinska knjižica je izšel pri LUD Literatura. Pripoveduje ga nerojeni otrok in je v celoti posvečen spontanemu splavu v prvem trimesečju. Tudi roman Ženska s srebrnim očesom je izšel pri založbi Beletrina. Po obsegu kratek roman ali dolga novela je avtorica Katarina Marinčič označila za njeno najbolj avtobiografsko knjigo doslej.

Zakaj ne pišem Dijane Matković je družbenokritični, avtobiografski in mestoma esejistični roman, ki je izšel pri Cankarjevi založbi. V njem iz različnih gledišč počasi, plast za plastjo razgalja sistemske deprivilegiranosti mladih, priseljencev in številnih drugih, ekonomsko, socialno ali kako drugače ranljivih slojev sodobne slovenske družbe.

Tudi Roman Na Klancu Tine Vrščaj je izšel pri Cankarjevi založbi. Tako kot Cankar se loteva socialnih vprašanj in materinstva, vpelje pa tudi okoljsko problematiko.

Kresnikovo žirijo sestavljajo predsednik Igor Bratož ter člani Anja Mrak, Igor Žunkovič, Igor Divjak, Tanja Petrič in Robert Kuret

Cankarjeva založba
Lud Literatura
Cankarjeva založba
Beletrina
Beletrina
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta