Pred otvoritvijo: Prostorska postavitev Metke Kavčič v UGM Studiu

P. V.
22.02.2024 06:00

Odprtje razstave Ostaline bo v petek, 23. februarja, ob 19. uri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kiparka Metka Kavčič med pripravljanjem razstave
UGM

Metka Kavčič, ena najprodornejših mariborskih umetnic, prvič v UGM Studiu predstavlja unikatno prostorsko postavitev. V ospredju bo "njena tema" – čipka, ta bo povezovala intimno plastiko, odlito v bronu, z velikimi skulpturami, nastalimi v umetnih masah, so v UGM napovedali razstavo, katere kustosinja je Breda Kolar Sluga

Avtorica v zadnjem desetletju govori o načeti harmoniji današnjega časa. Dela na razstavi je smiselno brati v časovnih razsežnostih, nakazane spremembe se dotikajo tako likovno materialnega kot družbenega in osebnega. "Izziv za umetnico predstavlja preizkušanje meja oblikovanja in odkrivanje novih materialnih učinkov." S pomočjo teh gledalca nagovarja tudi h kritičnemu vrednotenju pojavov našega časa, k razbiranju uničujočih sledi in soočanju z ogroženostjo preživetja.

Ostaline II, detajl, 2023, trda PVC-folija 
Branimir Ritonja

Metka Kavčič (rojena leta 1960) je po končanem študiju likovne vzgoje na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru leta 1987 zaključila še študij kiparstva pri prof. Slavku Tihcu na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani. Na isti ustanovi je leta 1990 zaključila tudi specialko za restavratorstvo in konzervatorstvo pri prof. Francu Kokalju. Leta 1998 se je strokovno izobraževala v Parizu. Pripravila je več kot 50 samostojnih razstav in sodelovala na številnih skupinskih, leta 2021 je dobila Glazerjevo listino za umetniške dosežke. Od leta 2000 deluje kot samostojna umetnica na področju kulture, živi in ustvarja v Mariboru. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta