(PRED PREMIERO) Smrekar versus Cankar

kr
24.01.2024 06:00

V četrtek, 25. januarja, bo v Lutkovnem gledališču Maribor mariborska premiera predstave Anatomija zamolka, Smrekar versus Cankar. Nastala je v koprodukciji z Anton Podbevšek Teater, tam je bila premiera novembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Anatomiji zamolka igrajo Maruša Majer, Mario Gradojević in Gregor Prah. 
LGM

Predstava je nastala po motivih besedil Ivana Cankarja in likovnih del Hinka Smrekarja. Režiser predstave je Juš Zidar, avtor uprizoritvenega besedila Jernej Potočan, scenograf je Branko Hojnik, kostumografinja Mia Popovska, glasbo je prispeval Marjan Nečak. V Anatomiji zamolka igrajo Maruša Majer, Gregor Prah in Mario Dragojević

"Hinko Smrekar in Ivan Cankar, sodobnika, prijatelja, umetnika, kronista, kritika in vizionarja svoje dobe, ponujata pronicljiv vpogled v genotip naroda in naše kolektivne narodne zavesti, tako rekoč v epicenter slovenske identitete in mentalitete same," so zapisali ustvarjalci predstave.

"Oba ustvarjata z zelo jasnim družbenopolitičnim stališčem in ostrim kritičnim pogledom, druži pa ju predvsem satirični način naracije. Vsak je razvil sebi lasten tip humorja ter mu poiskal izviren in svojstven umetniški izraz v dveh različnih umetniških zvrsteh. Nekako sočasno sta gradila dve svojstveni, a obenem izredno sorodni umetniški poetiki, izvirajoči iz sorodnega doživljanja realnosti in vloge umetnosti v njej. Zato ni naključje, da sta se srečala na življenjski poti in poleg osebnega vzpostavila tudi tesen delovni odnos. Sočasno in med seboj oplajajoče sta ustvarjala opus nekaterih najbolj ikoničnih podob zgodovine slovenske umetnosti preteklega stoletja, metafor in alegorij slovenstva, ki ne zgolj povzemajo geneze našega kolektivnega družbenega arhetipa, temveč služijo obenem tudi kot farsičen opomin, da se zgodovina ponavlja in da se večno vračamo na začetek; menjamo gospodarje, bič pa ostaja - kot tudi naš skrivljeni hrbet. Zavestno sta torej lomila mit o gospodarju in hlapcu in dajala svoj umetniški atribut, angažma in koncept hlapcu, Slovencu, Evropejcu, vsakomur," je med drugim zapisano v v idejni utemeljitvi predstave. 

"Njuna zapuščina ni samo vir inspiracije in študija našega narodnega genetskega in zgodovinskega sestava, temveč nam, zanamcem, z elementom žrtvovanja avtorjev za našo kolektivno resnico zastavlja nalogo, da jo znova obujamo in se z njo borimo proti obstoječi politični hegemoniji - ter da z njo prebujamo kritični duh in nadaljujemo nalogo umetnosti, da 'naturi tako rekoč ogledalo drži, kaže čednosti nje prave črte, sramoti nje pravo obličje, stoletju in telesu časa odtis njega prave podobe'," so predstavo oziroma razlog zanjo "aktualizirali" ustvarjalci. Priporočena starost obiskovalec je vsaj petnajst let. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta