Predstava 3JA! v SLG Celje: Ko mesto postane gledališče

Matic Majcen Matic Majcen
08.05.2024 06:00

Avtorski projekt režiserja Matije Solceta bo gledalke in gledalce s pomočjo interaktivnega zemljevida vodil po več prizoriščih po Celju. Premiera v soboto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstava vključuje več oblik gledališča, od lutk, instalacij do zaključnega koncerta.
Uroš Hočevar/Kolektiff

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje so za zadnjo uprizoritev sezone izbrali predstavo, ki v popolnosti uteleša osrednjo tematsko nit letošnjega repertoarja – da gre za sezono, posvečeno mestu, v katerega je umeščeno celjsko gledališče. Predstava 3JA! oziroma Troja si naslov izposodi iz stare opazke, da je Celje zaradi obilja antičnih ostankov nekakšna druga Troja, s pomočjo gledališča pa bo ta ideja zaživela tudi na samih ulicah, kjer si rimska zapuščina podaja roko s sodobnostjo.

S slušalkami po mestu

3JA! je predstava, ki je zasnovana kot neke vrste uprizorjeno popotovanje po Celju. Uprizoritev se bo začela pred stavbo gledališča, kjer bodo gledalke in gledalci prevzeli slušalke, ki jih bodo preko zvočnih navodil popeljale po dveh različnih poteh po mestu. Izbira poti je povsem prepuščena naključju in si je ni mogoče izbrati niti v primeru, če na predstavo pridete že drugič. Obe poti se združita v krčmi Tamkoučiri, tam bo pot vodila do bližnjega Vodnega stolpa, kjer se bo vse skupaj zaključilo s koncertom. "Za vrati, okni in zidovi, v labirintih Keleie, Celeie, Zellie, Cillia, Cila, Cel'a, Celja še vedno živijo starodavni junaki. Današnjega Ahila najdemo za okencem trafike, Agamemnon vodi turistične oglede, Odisej nalaga aplikacijo za parkiranje, Parisu pred štacuno damo vbogajme, pri Hektorju kupimo malico, Helena nas preseneti na odru kabareta," so zapisali v predstavitvi. 

Predstavitev projekta 3JA! na vrtu krčme Tamkoučiri, ki je tudi ena izmed postojank predstave
Matic Majcen

Mesto odločno podprlo projekt

Kot je na tiskovni konferenci povedal upravnik Slovenskega ljudskega gledališča Celje Miha Golob, je ravno zaradi organizacijske in uprizoritvene specifike to zelo zahteven projekt. Obenem pa se je zaradi tega na koncu izkazalo, da gre pravzaprav za osrednjo predstavo sezone. "Ta sezona je bila posvečena Celju in ideja je že v začetku bila, da gremo z gledališčem med ljudi. Še vedno se mi zdi, da je več ljudi, ki bi jim bilo v tem mestu gledališče všeč, a ostajajo zunaj, kot pa je tistih, ki pridejo v gledališče. Želel sem si, da to povezovanje z mestom ne bi bila samo zlajnana fraza, ampak da bi to res naredili. Torej to, kako čim več ljudi iz mesta vključiti v predstavo. Zato poleg našega ansambla v njej nastopata tudi člana gledališča, ki sicer delata v pisarni, vanjo so seveda vpeti tudi ljudje iz mesta. Zdi se mi, da je to izredno pomembno za gledališče," je povedal Golob. 

Zaradi vpletenosti mesta se je k projektu priključilo zavidljivo število partnerjev. Seznam vključuje umetnike, javne ustanove, občino, krčme, restavracijo, pristopilo je celo podjetje za ravnanje z odpadki. "Nihče od njih nam ni rekel, 'ne razumemo, kaj se s tem greste'. Povsod smo imeli odprta vrata," je povedala dramaturginja Mojca Redjko. "Tudi zaradi tega mi je bil to eden najboljših projektov sploh. Zdelo se je, kot da imamo popolno podporo." 

Predstava 3JA! bo gledalke in gledalce popeljala po ulicah Celja. 
Uroš Hočevar/Kolektiff

Sodelovanje prebivalcev pomembnejše od predstave

Predstavo 3JA! je zasnoval Matija Solce, vsestranski ustvarjalec, ki sicer deluje tudi kot lutkar, igralec, skladatelj in glasbenik. Na predstavitvi je povedal, da ga bolj kot koncept predstave veseli angažma prebivalcev mesta v njej. "Gre za omnibus različnih možnosti gledališča. Predstava vsebuje lutke, gibalno gledališče, zvočne soundscape, prehodne instalacije in koncert. Gre za multimedialnost, ki je nekoliko drugačna. S slušalkami gledalci postanejo del predstave in zato je ta četrta stena zelo zabrisana. Pri vsaki predstavi iščem nove načine, kako bi izrazil tisto, kar želim povedati. In tukaj glavna tema ni toliko Troja kot prav to, da smo gledalci angažirani v predstavo. Pomembno se mi zdi, da so Celjani, ki sem jih med ustvarjanjem zelo dobro spoznal, pristopili k predstavi skupaj z igralci in kolektivom, da so vse to vzeli zelo osebno. Da ne gre v tolikšni meri za konceptualni projekt. Tudi zato so mi bile vaje še bolj pomembne od same predstave."

Kaj pa, če bo na dan predstave deževalo? "Na to nimamo odgovora," je povedal Miha Golob. "Ob škropljenju se bo predstava odvila, ob nalivu pa ne. Brez tega tveganja takšne predstave ne moreš uprizoriti. Ves čas gledamo na telefon, kako se spreminja vreme, in kar bo, pač bo. Upam, da nam bodo bogovi naklonjeni." 

Poleg Solceta so avtorji besedil še Katja Gorečan, Tanja Potočnik in Anže Zevnik, scenograf je Tomaš Žižka, kostumografska Lara Mastnak, oblikovalec zvoka Ivo Sedlaček, lektorica Živa Čebulj, asistenti scenografa Barbara Bulatović, Paola Korošec in Miha Peperko, asistent za lutkovno animacijo Filip Šebšajević, koreografka prizora Otok Skiros pa je Daša Skrt.

Predpremiera predstave 3JA! bo v petek, 10. maja, ob 19. uri, premiera pa v soboto prav tako ob 19. uri. Ponovitve bodo 22., 23. in 29. maja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta