Pred premiero predstave To je tekma: Gledališče skozi otroške oči

Matic Majcen Matic Majcen
28.03.2024 06:00

Na Malem odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje bodo danes ob 18. uri premierno uprizorili gledališko predstavo za otroke z naslovom To je tekma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damjan M. Trbovc in Andrej Murenc v predstavi To je tekma
Jaka Babnik

Predstava ima starostno oznako 5+, v njej pa nastopata Andrej Murenc in Damjan M. Trbovc. Delo se navdihuje pri slikanici To je žoga, ki sta jo napisala zakonca Beck in Matt Stanton in je bila namenjena skupnemu, medgeneracijskemu branju. Tudi zato v celjskem gledališču pravijo, da je predstava namenjena "tako otrokom kot njihovim odraslim".

O komunikaciji, ki ni nujno besedna

Kot je na tiskovni konferenci pred premiero povedal režiser, scenograf in oblikovalec svetlobe Miha Golob, je v ospredju predstave To je tekma vprašanje sprejemanja in doživljanja umetnosti v odnosu med otroki in odraslimi. "Spraševali smo se, kaj sploh je predstava za otroke," je povedal Golob. "Ko sva se z Mojco (Redjko, dramaturginjo, op. a.) začela ukvarjati s tem vprašanjem, sva hitro ugotovila, da večino stvari za otroke ustvarjamo odrasli - glasbo, slikanice, otroške sobe, predstave. Sprašujem se, kako bi bilo, če bi imeli otroci možnost sami ustvariti vse to zase. Kako bi bilo videti gledališče, če bi ga postavili otroci? Prepričan sem, da ne bi bilo takšno kot zdaj, ker imamo sedeže v vrstah, pred njimi pa oder." 

Prav v tem odnosu med otroki in odraslimi pa v ospredje stopa tema komunikacije, ki pa pri otrocih seveda ni nujno sestavljena iz skrbno tvorjenih povedi. "S to predstavo smo raziskovali, kaj sploh pomeni komunikacija. Ali je to samo beseda ali tudi nekaj, kar poteka na nebesedne načine? Raziskovali smo, kako poteka razvoj jezika. Začnemo pri tišini in potem preko zvokov in črk sestavljamo besede. Pomembno vlogo igrajo tudi zvoki, ki jih ljudje ustvarjamo. Žvižganje, tleskanje. V predstavi ni drugih estetskih pomagal. Na odru sta dva igralca in to je neke vrste preizkus, kako dolgo bo predstava ohranjala pozornost mladih obiskovalcev."

Tudi črke so lahko otroško igrišče

Miha Golob s tem nadaljuje raziskovanje otroškega dojemanja sveta, kakor se ga je lotil že v svojih prejšnjih avtorskih uprizoritvah za najmlajše. "To je pot, ki se je začela s predstavo Mali modri in mali rumeni v mariborskem gledališču. Takrat sva z Mojco to raziskovanje poimenovala raziskovanje otroških analognih igrišč. Vzporedno s tem sva razvijala misel o določenih tabujih pri ustvarjanju predstav za otroke. Tèma je recimo en tak tabu in to smo raziskovali v predstavi Tunel. Nato se mi je zazdelo, da je ta dramski izziv, pot do govorjene besede, morda še bolj pomemben. Tudi črka in beseda sta lahko analogni igrišči. Zdelo se mi je zanimivo, da je lahko neka misel, ideja, zlog, črka ali beseda nekaj, kar lahko otroka fascinira in s čimer se lahko igra."

Vseeno pa Golob pravi, da vse do takrat, ko bodo predstavo dejansko videli otroci, ne bo jasno, ali je to učenje odraslih, kako se skozi predstavo spet približati otroški komunikaciji, dejansko uspelo. "To bomo še videli. Ne vemo še, ali nam je to res uspelo zajeti ali pa se nam to samo zdi."

Predstavo To je tekma so sooustvarjale še dramaturginja Mojca Redjko, kostumografka Dajana Ljubičić, avtor glasbe in oblikovalec zvoka Anže Čater, lektorica Živa Čebulj in oblikovalec svetlobe Denis Kresnik. Po današnji premieri bosta ponovitvi predstave v Slovenskem ljudskem gledališču Celje 6. in 19. aprila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta