(RAZSTAVA) Kozmični dialog elementov

kr
30.04.2022 05:51

V galeriji artKIT na mariborskem Glavnem trgu se je včeraj odprla razstava z naslovom Privlačnost. Petrifikacija: Intimno - kozmični dialog elementov. Gre za delo umetnice OR poiesis oziroma Petre Kapš, govori pa o človeško-kameninski hibridnosti skozi več variacij in medijev: performativni video, abstraktno zvočno kompozicijo in serijo tiskov procesualno-performativnih podob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava v artKIT-u bo na ogled do 28. maja. 
KID Kibla

"Človeško-kameninsko hibridnost - to čudno drugost radikalno intimne bližine - raziskujem skozi performativno sodelovanje s skrajno drugačnimi entitetami od mene same (tako se vsaj zdi na prvi pogled). Nepremične kamnite entitete s svojim eonskim vztrajanjem v navidezno nespremenljivi pozi izžarevajo polje, nekakšno plimovanje, ki nežno, a vztrajno privlači veliko bolj gibke življenjske oblike," je o razstavi zapisala umetnica.

Inspiracija razstave Privlačnost. Petrifikacija je po besedah umetnice ustvarjalna privlačnost med kameninami in človekom. Pozornost umetnica usmerja v slutnjo, da človek ni le bližnji živalim in rastlinam, ampak se bližina spušča še veliko globlje, v anorgansko, v mineralno, in se brezčasno razteza v kozmično.

OR poiesis/Petra Kapš je umetnica in raziskovalka na področju bio- in geoakustike, hidroakustike, slušne percepcije, interaktivnega zvočnega performansa v konkretnem, akustičnem prostoru ter digitalno nadgrajeni realnosti, spletne transmisije in umetniškega radia.

Svoje delo tke vmes med umetnostjo zvoka, radia, časprostor poezijo, performansom in fotografijo. Besedo, njen primarni medij, razširja v sonornih sferah časprostor poezije. Razvija performativno prakso terenskega snemanja, raziskuje in udejanja možnosti avtorskega radijskega prostora, posveča se auralnosti uprostorjenega spomina in časovnim vrtinam, so v njeni predstavitvi zapisali v KID Kibla.

Ob vseh digitalnih razsežnostih je središčna fizična prisotnost telesa. Njena zvočna dela beležijo samote. V zadnjih letih je pomembno prispevala k razvoju interaktivnih, zvočnih in performativnih umetniških praks. Pomembni so njeno eksperimentiranje in razvoj lokacijskih medijev v navezavi na slušno senzoriko in razvoj topografskih zvočnih arhivov, artikuliranje subtilnih intervencij v javni prostor in raziskovanje spomina in spominjanja, poudarjeno skozi zvok, zaznavo in percepcijo, v dinamiki med starodavnim in sodobno stvarnostjo.

Umetnica deluje v slovenskem in mednarodnem okolju. Je ustanovna članica združenja CENSE (Central European Network for Sonic Ecologies) in članica skupine JATA C ter kolektiva radio.earth. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta