(RAZSTAVA) Ne obstajam!

sta, kr
16.02.2023 05:51

V Fotografskem muzeju Maribor so včeraj odprli razstavo Ne obstajam!, večletni fotografski projekt mariborskega umetnika, striparja in fotografa Primoža Krašne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z razstave Ne obstajam! 
Primož Krašna/Fotografski Muzej Maribor

Primož Krašna fotografijo v svojih delih povezuje z drugimi likovnimi področji, predvsem risbo. Projekt sestavlja več fotografskih ciklov in je zasnovan kot potujoča razstava.Z izbranimi fotografijami, nadgrajenimi z digitalno risbo, Primož Krašna vstopa v svet minljivosti in pozabe, so ob razstavi sporočili iz muzeja.

"Minljivost lahko zaznamo v avtorjevih delih z več vidikov. Prvi vidik predstavlja ujeti minljivost opazovanega, zapisati, ohraniti fotografske podobe za prihodnje rodove. Iz iskanja sožitja z minljivostjo in entropijo sveta izhaja drugi vidik, kjer se prepletata nihilizem na eni strani in volja do življenja na drugi. Kot tretji vidik lahko vidimo minljivost, ki izhaja iz medija digitalne fotografije, katere izhodišče je v sodobnem času največkrat nematerialen digitalni zapis, ujet v poplavo vseh objavljenih fotografij na spletu," so še zapisali.

Jedro razstave tvorijo štirje med seboj ločeni, a idejno povezani fotografski cikli. Cikel fotografij z naslovom S svojimi sencami (With my shadows), ki je nastal v letu 2016, izhaja iz avtorjeve osebne izkušnje življenja z bipolarno motnjo. V letu 2017 je avtor oblikoval cikel fotografij z naslovom Cesarstvo umazanije (Empire of Dirt). Povod za nastanek tega cikla je avtorjeva izkušnja z begunsko krizo in razmišljanjem o lastni vlogi očeta v družini.

A boš za vedno moj? (Will you be mine forever?) je tretji izmed fotografskih ciklov in je nastal v letu 2019. V njem Primož Krašna posega v polje partnerskega odnosa. Četrti cikel fotografij z naslovom 150 metrov, nastal v letu 2020, govori o človeku kot individuumu, njegovi vpetosti v skupnost ter njegovi ranljivosti in minljivosti, so še zapisali v muzeju. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta