Razstava v EP bo, vendar pod Simonitijevimi pogoji. Košan: "Pripravljeni smo nadaljevati projekt samo pod pogojem ..."

S.M., T.R.
27.05.2021 12:03
Po zatrjevanjih ministra za kulturo Vaska Simonitija, da tradicionalne razstave umetnikov ob predsedovanju države članice Svetu EU ne bo, so z ministrstva sporočili dobro novico.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Razstava sodobne slovenske likovne umetnosti v Evropske parlamentu v Bruslju je potrjena in ne bo odpovedana," so sporočili z ministrstva za kulturo. Razstava z naslovom Živimo v vznemirljivih časih bo postavljena pod pogoji, kot jih je določil in zahteval minister za kulturo Vasko Simoniti, so še dodali.

V Sloveniji izbrana dela in dela iz stalne zbirke Evropskega parlamenta bodo razstavljena v dveh sklopih, so sporočili z ministrstva. Priložnost za razstavo svojih del bodo dobili izbrani umetnice in umetniki.

Razstava bila odpovedana, ker je minister neveden

Spomnimo, Simoniti je razstavo odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev. Na vprašanje, kako ni vedel za koncept teh razstav, ki polletna predsedovanja spremljajo od leta 2011, je minister pred enim tednom v Bruslju odgovoril: "Ker sem neveden. Torej, ker me ne zanima."

"Odločitev o tem, da se razstava odpove, je bila moja," je še dejal. Takrat je pojasnil, da svoje odločitve ne bo preklical, razen če bo razstava celostna in takšna, kot oni želijo, torej ločena od zbirke Evropskega parlamenta.

Marko Košan: "Odločitev mora biti znana čimprej." 
Andrej Petelinšek

"Kot Koroška galerija likovnih umetnosti smo pripravljeni nadaljevati ta projekt samo pod pogojem, da se s tem strinjajo tudi vsi vabljeni umetniki," pa se je za Večer že odzval kustos, ki je pripravljal razstavo, muzejski svetnik Marko Košan.

Kdaj bo znana odločitev? "Biti mora čimprej, upamo, da bomo čimprej videli, kako bo stvar tekla naprej," je dejal Košan. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta