Zaradi Simonitijeve odpovedi razstave evropski poslanci iz Slovenije pisali Sassoliju, trije pisma niso podpisali

STA, M.R.
20.05.2021 12:24
Pet evropskih poslancev iz Slovenije je v pismu predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju predlagalo, da bi razstavo slovenskih umetniških del v parlamentu, s katero bi obeležili slovensko predsedovanje Svetu EU, a jo je Slovenija odpovedala, organiziral neposredno Evropski parlament oziroma bi to storili podpisani poslanci.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropski poslanci iz Slovenije: Milan Zver (SDS), Ljudmila Novak (NSi), Milan Brglez (SD), Tanja Fajon (SD), Klemen Grošelj (LMŠ), Irena Joveva (LMŠ), Franc Bogović (SLS) in Romana Tomc (SDS).
Robert Balen

Poslanci so v danes poslanem pismu Davidu Sassoliju izrazili obžalovanje ob odpovedi razstave, ki naj bi v Evropskem parlamentu obeležila predsedovanje Slovenije Svetu EU. S tem se po njihovem mnenju ne le prekinja dolgoletna tradicija, ampak tudi škoduje slovenski in evropski kulturi in umetnosti, ki sta v času pandemije že tako utrpeli veliko škodo.

"Slovenski poslanci menimo, da bi bilo priložnost predstavitve naše države vseeno škoda izgubiti, zato preverjamo alternativne možnosti. Ena od njih je, da bi postavitev razstave organiziral neposredno Evropski parlament, druga pa, da bi to storili podpisani slovenski poslanci. V obeh primerih bi potrebovali vašo privolitev in dovoljenje, da razstavo postavimo in obdržimo v času predsedovanja," so zapisali v pismu.

"Zelo bomo veseli vašega razmisleka in konstruktivnega pristopa k rešitvi tega zares neljubega zapleta in bomo hvaležni, če nam boste lahko prišli nasproti," so še zapisali v pismo poslanci Tanja Fajon in Milan Brglez (SD), Irena Joveva in Klemen Grošelj (LMŠ) ter Ljudmila Novak (NSi).

Ostali trije slovenski poslanci Romana Tomc, Milan Zver (oba SDS) in Franc Bogovič (SLS, na volitvah kandidiral na skupni list SDS in SLS) pisma niso podpisali.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je za slovenske dopisnike v Bruslju v sredo potrdil, da je razstavo slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev.

Kot razlog za odpoved je navedel, da ni bil seznanjen s tem, kakšni so pogoji za postavitev take razstave v Evropskem parlamentu. Ministra naj bi zmotilo to, da naj bi Evropski parlament želel na tej razstavi predstaviti svojo zbirko slik, čemur pa je sam odločno nasprotoval.

Svoje odločitve, kot je dejal, ne bo preklical, razen če bo razstava celostna in takšna, kot oni želijo, torej ločena od zbirke Evropskega parlamenta.

Začasne razstave, ki spremljajo polletna predsedovanja držav članic Svetu EU, v Evropskem parlamentu obstajajo od leta 2011. Parlament jih pripravlja v sodelovanju z organi nacionalnih vlad vsakih šest mesecev in običajno vključujejo umetnine iz umetniške zbirke Evropskega parlamenta ter dodatne eksponate, ki jih zagotavlja predsedstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta