(REPORTAŽA) Bili smo v lvovski operni hiši: Iz programa umaknili celo Čajkovskega, saj umetnost ni nad politiko

Klara Širovnik Klara Širovnik
07.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vaja v dvorani lvovske opere
Vaja v dvorani lvovske opere
Robert Balen
Iz programa lvovske opere so začeli rusko zaznamovan repertoar brisati leta 2014, bolj pospešeno pa pred letom, ko se je začela totalna invazija. Bili so prva opera, ki se je odločila za tak korak - na začetku so odrezali vse ruske skladatelje, nato druge ustvarjalce, naposled pa sprožili še pobudo v zvezi Opera Europe (vanjo je vključeno tudi SNG Ljubljana), da institucije vsaj za čas ruske invazije ne bi izvajale ruske kulture in vključevale ruskih umetnikov.

"Kultura je v Ukrajini trenutno zelo zaželena. Podobno kot cerkev ima tudi opera posebno misijo - ljudem dati upanje in jim dovoliti, da se potopijo v druge resničnosti, da se pustijo zamotiti pred vsem, kar se dogaja. Na odru lahko vidijo, da ukrajinska kultura ne umira in da otrok lahko zaživi tudi brez popkovine! Odrasel bo zdrav in srečen. Po tej vojni, ki se bo končala z našo zmago, bo prišlo novo obdobje za našo kulturo. Obetamo si obilo pluralizacije in širjenja po svetu," zaključuje  generalni in umetniški direktor lvovske narodne opere Vasil Vovku.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta