Rutinska superjunakinja

Matic Majcen
08.03.2019 15:22

Filmska kritika: Stotnica Marvel, novi film iz univerzuma studia Marvel, ponuja pričakovano zmes multipleksovske zabave in bežnega referiranja aktualnih dogodkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob površinskem poigravanju s političnimi dogodki ponuja Stotnica Marvel dokaj samozadostno in zaprto filmsko izkušnjo.
2iFilm

Zaradi velikopoteznega vzpona filmskega studia Marvel v zadnjem desetletju so kina dandanes preplavljena s superherojskimi filmi. Vsak ogled tovrstnega filma se v resnici začne že pred vstopom v dvorano: ob hoji mimo plakatov ali ob gledanju napovednikov, ki nam že vnaprej ponujajo naslednja nadaljevanja in predzgodbe, ki jih kajpak ne smemo zamuditi, če želimo sestaviti vse koščke pripovedi v tem kompleksnem in prepletajočem pripovednem univerzumu.
Kljub obilju tovrstnih filmov pa imajo junaki studia Marvel neprijetno težavo: še vedno so dominantno moški. Če odmislimo nekaj ženskih likov, ki so se do zdaj pojavljali v stranskih vlogah (Črna vdova v Maščevalcih, Shuri v Črnem panterju, Gamora v Varuhih galaksije) ali pa so nastopili v deljeni glavni vlogi (Ant-Man in Osa), potem ta studio do zdaj še ni imel filma, ki bi osrednji prostor odstopil ženskemu glavnemu liku. Za primerjavo: s filmom Čudežna ženska (Wonder Woman, 2017) jih je prehitel celo konkurenčni DC Comics, ki je s filmi Superpunca (1984) in Catwoman (2004) tako ali tako že v preteklosti oral ledino na tem področju.
Film Stotnica Marvel (Captain Marvel) je torej tu, da zapolni to luknjo v arzenalu studia Marvel. A če je takšna zaskrbljenost za spolno enakopravnost pohvalna, potem je vsekakor treba poudariti, da se tudi ta film sooča s povsem istim dvomom superherojskih filmov o tem, ali gre zgolj še za eno rutinsko nizanje Marvelove ikonografije - ali pa lahko tokratni izdelek prebije te okvire in se uveljavi kot dober film sam po sebi. Marvel je z nekaterimi filmi, kakršen je denimo Črni panter (2018), že dokazal, da lahko tudi takšni izdelki ponudijo kompleksno razmišljanje o temah utopije, alternativne zgodovine, filozofije vojne, vladanja in identitete – pa čeprav je to bolj izjema kot pravilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta