Spregledane pionirke arhitekture

V Hiši arhitekture Maribor bodo na ogled dela desetih arhitektk, oblikovalk, krajinskih arhitektk, urbanistk in gradbenic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava o pionirkah arhitekture je bila tudi na nabrežju Ljubljanice.
ZRC

Ob dnevu žena, v petek, 8. marca, bo v Hiši arhitekture Maribor druga arhitekturna razstava V ospredje, posvečena pionirkam slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja. V sodelovanju z galerijo Dessa sta jo pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU. Razstava nadaljuje niz predstavitev, katerih namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del "anonimne" in zamolčane slovenske in evropske kulturne dediščine 20. stoletja. Predstavljena so dela desetih ustvarjalk, dejavnih na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so veljale ali še veljajo za tradicionalno moške poklice. Med njimi najdemo diplomantke Jožeta Plečnika in predstavnice povojnih generacij, ki so študij zaključile pri Edvardu Ravnikarju in Edu Mihevcu.
Med arhitektkami, ki se bodo z deli predstavile na razstavi, so Darinka Battelino, Alenka Khan Pičman, Janja Lap, Sonja Lapajne Oblak, Dana Pajnič, Lidija Podbregar, Barbara Rot, Olga Rusanova, Erna Tomšič in Mojca Vogelnik. Njihova dela bi bila zagotovo bolj javno poznana, če ne bi zaradi družbenih predsodkov sodelovale v senci poklicno bolj uveljavljenih in znanih profesorjev, sodelavcev, očetov ali soprogov. Razstava bo na ogled v Mariboru do 8. aprila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta