"Štirje kralji" vabijo na avanturo v Kiblo

Petra Zemljič Petra Zemljič
04.03.2020 16:31

Slikarski trio Divji v srcu, ki ga tokrat dopolnjuje še Matej Čepin, s svojo aktualno pojavnostjo in z novoustvarjenimi opusi ostaja zvest sebi, vrednotam in idealom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od leve: Matej Čepin, Silvester Plotajs Sicoe, Jurij Kalan, Aleksij Kobal in Peter Tomaž Dobrila 
Arhiv Kibla

Do 14. marca je v KiBeli na ogled razstava Poglej lisjaku v oči slikarskega tria Divji v srcu (Aleksij Kobal, Silvester Plotajs Sicoe, Jurij Kalan). To je njihova druga postavitev v Kibli in Mariboru; prvič so gostovali januarja 2010, ko se jim je pridružil še kipar Mirko Bratuša, tokrat, ob 10-letnici razstave, pa je trio k sodelovanju povabil slikarja Mateja Čepina.
Že sam naslov razstave, izpostavlja Peter Tomaž Dobrila iz Kible, ko nas kvartet na vabilu gleda s fotografije v frizurah Leningrajskih kavbojev, izpoveduje njihovo energijo, odločnost in odločenost, da slikajo. Da je slikarstvo njihova osnovna dejavnost in klasična, štafelajna slika njihov medij, pri čemer izhajajo iz "olja na platnu", ki mu ponekod dodajo akril (Kobal) ali smolo (Čepin), čeprav lahko njihovo gesto jemljemo tudi kot (samo)ironijo in spraševanje, kdo je ta lisjak, ki mu je treba pogledati v oči.
"So cvet slovenskega slikarstva, šaljivo jih lahko celo poimenujemo štirje kralji, saj so na sceni že dolga leta, obenem pa so eni najbolj pomembnih slikarjev po osemdesetih letih 20. stoletja. Imajo svoj stil, hkrati pa spreminjajoče se likovne vsebine, tematike, navsezadnje tudi tehnike. Prilagajajo se svojemu področju v slikarstvu in realnosti, ki jih obkroža. Pri tem ne gre za homogeno druščino, ampak za zelo heterogene umetnike, ki jim je temelj figuralno slikarstvo oziroma tudi slikarstvo podobe, kjer so določeni elementi abstrakcije, realizma, nove stvarnosti, socialnega realizma ali tudi nadrealizma, simbolizma, pop arta, tudi starega srednjeveškega slikarstva in podobno, ki pa se na razstavi enkratno nadgrajujejo in dopolnjujejo, hkrati pa so povsem različni," izpostavlja Dobrila.

Divji v srcu do 15. marca v KiBeli 
Arhiv Kibla
Divji v srcu drugič v Mariboru 
Arhiv Kibla
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta