Teater - zadnji otok monarhije

Stanislav Moša, režiser, direktor Mestnega gledališča v Brnu: "Muzikal je zelo krut, ta žanr potrebuje zelo mlade ljudi, stare do 35 let"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Režiser operete Netopir v Mariboru Stanislav Moša
Sašo Bizjak

Drugič - po muzikalu Titanik - bo na mariborskem odru režiral, tokrat opereto Netopir, češki dramski in glasbeni režiser, mednarodni mojster muzikala in operete, direktor Mestnega gledališča Brno Stanislav Moša. Za muzikal Kabaret v MGL, kjer je doslej delal že petkrat, je prejel Borštnikovo nagrado. Je tudi avtor glasbenih besedil. Samo v svojem matičnem gledališču je režiral vse kanonične muzikale, delal je v Nemčiji, Italiji, Slovaški, na Hrvaškem, Nizozemskem, Portugalskem, v Španiji, Švici.
Najprej pohvali mariborski ansambel, pevce z odrsko inteligenco, orkester ...
Netopir dunajskega skladatelja Johanna Straussa ml. je doslej najbolj uprizarjana opereta na mariborskem odru, sploh v časih nemškega gledališča v obdobju do prve svetovne vojne. Kako ste se lotili Netopirja tokrat?

"Teoretiki glasbenega gledališča so polemizirali, ali je Netopir komična opera ali opereta. Debato je končal muzikolog z Dunaja, ki je rekel: če Netopir ne bi bil opereta, zakaj bi žanr operete sploh obstajal!? Ko me je kolega dirigent v Švici spraševal te dni, kaj delam, in sem mu povedal, mi je z zavidanjem rekel: delaš opereto vseh operet.
Vživeti se moramo v preteklost, ko še ni bilo TV, radia in so ljudje našli v opereti nekakšen 'gesamtkunstwerk' - petje, ples. Ta glasba je odlična. Ko danes poslušam mariborski orkester, ko igra Netopirja, tudi sam kot človek tretjega tisočletja zelo uživam v tej glasbi. Zgodba je komedijantska v najboljšem smislu. Že od antike preko vaudevilla je ta princip preoblačenja likov pogost. Kritika je v Netopirju že na začetku občudovala drznost, tudi v prikazovanju ljubezni.
Sam se počutim kot suženj glasbe. Glasbena predstava, kot je West side story, ki je imela premiero 1955. v Bostonu in leto kasneje v New Yorku, je tipična za tista leta in ne pade mi na kraj pameti, da bi jo spustil na oder v scenografiji današnjih dni. Ta glasba ne obstaja v današnji embalaži. Seveda tudi kostumi ne, zato sem prosil svojo ekipo, slavnega scenografa, ki dela po vsej Evropi, Petra Hlouška, da zasnuje spomin na secesijo. Čehi imamo velikega slikarja iz tistih časov, Alfonsa Mucho, ki je živel v Parizu. Res je pripravil sceno - pravo secesijsko creme de la creme. Zelo mi ustreza ta stilizacija s konca 19. stoletja. Tudi s kostumografinjo Andreo Kučerovo smo se dogovorili, da je zbor v enem barvnem tonu, smetanastem. Tudi ples je tak, kot se je plesalo tiste čase. Tudi lepih naivnih dialogov nočem prenašati v današnje dni. Eden od profesorjev režije mi je rekel: bolje manjši efekt kot velik defekt. Veliko smo črtali v dialogih, pevce igralce sem dobil res izvrstne in delo je bilo silno prijetno. Nisem si mislil, da bom tako kmalu spet delal v Mariboru."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta