Trinajst filmov spet na svoji zemlji

kr
10.12.2021 15:13

Jugoslovanska kinoteka v Beogradu je Arhivu Republike Slovenije predala 13 slovenskih filmov,
ki jih je leta 1968 producent Triglav film dal v hrambo v Jugoslovansko kinoteko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Balada o trobenti in oblaku

SFC

Direktor Jugoslovanske kinoteke Jugoslav Pantelić je na sredinem odprtju Dnevov slovenskega filma v Beogradu s "simbolično predajo filmskega traku" direktorju Arhiva RS Bojanu Cvelfarju izročil stvaritve, ki predstavljajo "izjemno pomemben del slovenske kulturne dediščine", so zapisali v sporočilu za javnost.

Gre za filme, ki sodijo v slovensko filmsko klasiko: Na svoji zemlji, Trst, Balada o trobenti in oblaku ter Svet na kajžarju režiserja Franceta Štiglica, Dobri stari pianino in Ti loviš Franceta Kosmača, Kekec Jožeta Galeta, Jara gospoda Bojana Stupice, Dobro morje Mirka Groblerja, Akcija Janeta Kavčiča, Veselica in Tri četrtine sonca Jožeta Babiča ter Naš avto Františka Čapa. Filmi so bili v Beograd predani, ker v Sloveniji takrat ni bilo primernega depoja za hrambo filmov na izjemno gorljivem nitratnem filmskem traku.

Naš avto

Rtv Slo

Dneve slovenskega filma je v Jugoslovanski kinoteki odprla igralka Milena Pavlović, hčerka režiserja Živojina Pavlovića, kateremu so posvečeni letošnji dnevi filma in čigar film Nasvidenje v naslednji vojni so prikazali v sredo zvečer. Odprtja so se po pisanju Tanjuga udeležili veleposlanik Slovenije v Srbiji Damjan Bergant ter režiserja Karpo Godina in Želimir Žilnik. Dnevi slovenskega filma v Beogradu se bodo zaključili jutri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta