V Karlovih Varih začetek 58. mednarodnega filmskega festivala

STA, MMAJ
29.06.2024 05:00

V čeških Karlovih Varih se je začela 58. edicija mednarodnega filmskega festivala, ki spada med najstarejše in najpomembnejše evropske filmske festivale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Geoffrey Rush (levo) je eden osrednjih gostov letošnjega festivala v Karlovih Varih.
Profimedia

V glavnem tekmovalnem programu se bo za kristalni globus potegovalo 12 filmov, med njimi ni slovenskega. Filme v glavnem tekmovalnem programu bo ocenjevala žirija v sestavi: ameriška producentka Christine Vachon, avstralski filmski in gledališki igralec Geoffrey Rush, islandski pisatelj in scenarist Sjon, češka igralka Eliška Krenkova ter madžarski režiser, scenarist in skladatelj Gabor Reisz.

Na festivalu v Karlovih Varih vsako leto prikažejo približno 200 filmov z različnih koncev sveta. Osrednja retrospektiva bo letos predstavila filmska razmišljanja, povezana z deli ene najvplivnejših osebnosti literature 20. stoletja, Franza Kafke. Prikazali bodo filme režiserjev, kot so Orson Welles, Martin Scorsese, Ousmane Sembene, Jan Nemec in Steven Soderbergh. Kot so spomnili organizatorji, junija mineva 100 let od smrti Kafke, ki je umrl v sanatoriju v avstrijskem mestu Kierling. 

"Kafkova dela že desetletja izzivajo filmske ustvarjalce," so v sporočilu za javnost navedli besede umetniškega direktorja Karla Ocha in svetovalca festivala Lorenza Esposita, sokuratorja programa. "Zdi se, kot da bi jih izzival, naj poskušajo čim bolj avtentično in intenzivno ujeti izmuzljivo naravo njegovih formulacij, njegove pripovedi, resničnosti, ki jih je ustvaril, in občutke strahu, ki jih vzbuja, pa tudi komične situacije, ki jih je zasnoval," sta dodala.

Nagrado predsednika festivala bodo letos prejeli nemško-španski igralec Daniel Brühl, britanski igralec Clive Owen ter hollywoodski igralec in režiser Viggo Mortensen. Festival v Karlovih Varih bo mesto na zahodu Češke za nekaj dni spremenil v pravo filmsko meko. Lani je bilo za filmske projekcije prodanih približno 123.000 vstopnic. Dogodek se bo sklenil 6. julija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta