V Karlovih Varih novi film Olma Omerzuja

11.08.2021 17:07
V sekcijah Vzhodno od zahoda in Horizonti so še trije filmi s slovensko udeležbo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavno vlogo starajočega se lastnika tehnološkega podjetja v Atlasu ptic igra Miroslav Donutil.
Endorfilm

V tekmovalni program 55. filmskega festivala v Karlovih Varih, ki se bo začel prihodnji petek, so uvrstili tudi novi celovečerec slovenskega režiserja Olma Omerzuja Atlas ptic, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Zapisali so, da novi Omerzujev film, ki govori o starajočem se lastniku tehnološkega podjetja, temelji na prepričljivi igri likov in posebni vrsti nežne ironije, s katero pokaže, da se moramo za ohranitev dostojanstva kdaj tudi osramotiti pred drugimi. Olmo Omerzu je bil pred tremi leti v Karlovih Varih nagrajen za režijo Zimskih muh.

Scenarij za film sta napisala režiser in Petr Pycha. V filmu v glavni vlogi igra Miroslav Donutil, ob njem pa še Alena Mihulova, Martin Pechlat, Eliška Krenkova, Vojtech Kotek, Pavla Beretova. Direktor fotografije je Lukaš Milota, glasbo je napisala Monika Omerzu Midriakova, montažerka je Jana Vlčkova, scenograf Antonin Šilar, oblikovalec zvoka Pavel Rejholec.

Producent filma je češki Endorfilm, slovenski koproducent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film, ostali koproducenti filma so Češka televizija, Punkchart film, Melocoton Films in RTV Slovenija. Film je nastal s finančno podporo Češkega filmskega sklada, SFC in Slovaškega avdiovizualnega sklada. Film bo na festivalu prihodnjo nedeljo doživel svetovno premiero. V igri za kristalni globus je še enajst filmov.

V sekciji Vzhodno od zahoda bo na sporedu še en celovečerec s slovensko udeležbo. Ciprsko-slovensko-izraelska koprodukcija Patchwork ciprskega režiserja Petrosa Charalambousa govori o Chari, ki ji družina veliko pomeni, vendar včasih razmišlja tudi o življenju brez nje. Pri zvoku filma sta sodelovala Sašo Kalan in Tom Lemajič. Producent filma je ciprska produkcijska hiša AMP Filmworks, koproducenti filma so slovenska produkcijska hiša Perfo z Alešem Pavlinom in Andrejem Štritofom ter Transfax Film Productions iz Izraela.

V programski sklop Horizonti sta uvrščeni še dve slovenski koprodukciji: Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića in Sadeži pozabe grškega režiserja Christosa Nikoua. V središču Oaze, ki je srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francoska koprodukcija, so varovanci Doma za otroke in mlade Sremčica, v eni glavnih vlog igra Maruša Majer. V Sloveniji bo film, pri katerem so sodelovali slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar, prikazan oktobra na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Film Sadeži pozabe je grško-poljsko-slovenska koprodukcija, slovenska koproducenta sta kot pri filmu Patchwork Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo, pri filmu pa v tonski postprodukciji sodelujejo še Sašo Kalan, Tom Lemajič in Rudi Jeseničnik. Film je na 23. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši zvok in vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo ter zmagal na lanskem 31. festivalu Liffe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta