(VEČER V ŽIVO) Tadej Golob: Vsako pisanje je zaziranje v lastne sence

Maja Furman Maja Furman
04.02.2020 12:38

Potem ko so nedavno na televizijskih ekranih predvajali njegovo odmevno Jezero, ga najprej izzovemo, kaj ima, poleg težav s kislino in ljubezni do alpinizma, skupnega s "svojim" Tarasom Birso. "Načelnost, bi si drznil reči. Upiranje avtoritetam in konformizmu. Pa sveto jezo, ki jo Taras kot zgolj literarni junak mnogo lažje sprosti kot jaz," še pravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Golob: "Pred prvo stranjo še ne napisane knjige se počutim prav tako majhnega kot pred kakšno veliko steno." 
Sašo Bizjak

Ste človek ekstremov. Alpinist in avtor kriminalk. V čem sta si podobna Tadej v steni in Tadej pisatelj?
"Tako pri alpinizmu kot pri pisanju sem iskal svoje poti, svoje načine izražanja. V alpinizmu pri plezanju prvenstvenih, novih smeri, pa čeprav je bilo treba po prostor zanje pogledati tudi po neznanih, zapostavljenih stenah. Velikokrat človek prav tam najde najlepše bisere. Podobno raziskovanje sem si privoščil tudi pri pisanju. Nisem se prav zelo oziral na prevladujoče trende v slovenski literaturi."
Pravite, da močnejše želje in sle po življenju, kot jo ima alpinist, ko je v steni, občutijo redki. Pomeni, da ste "živi", šele ko ste na robu?
"V steni čutiš napetost, ki jo moraš čutiti, da ohraniš zbranost. Ne samo v težkih smereh. Največ nesreč, tudi takih, ki so se primerile zelo dobrim alpinistom, se tako ali tako zgodi v 'šodru', ko ljudje pozabijo na nevarnost. Ampak tisto, kar je pomembno, so občutki, ko sestopiš, ko se vrneš v dolino. Mislim, da za te plezamo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta