Začenja se 55. Borštnikov festival, v dveh tednih v Mariboru več kot 30 gledaliških predstav

Petra Zemljič Petra Zemljič
10.10.2020 06:00

V Mariboru gledališke predstave slovenskih in tujih producentov, številni dogodki v spremljevalnem in strokovnem programu ter festivalska uvodna sklopa, posvečena mladim

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborska Drama na festivalu s predstavo Grmače
Damjan Švarc

Slovesna otvoritev 55. Festivala Borštnikovo srečanje bo v petek, 16. oktobra, s plesno predstavo Soul Chain svetovno uveljavljene koreografinje Sharon Eyal v izvedbi plesne skupine Tanzmainz in produkciji Staatstheatra Mainz, ki je leta 2018 prejela najpomembnejšo nemško gledališko nagrado Faust. Festivalski program se sicer začne že v ponedeljek, ko bosta na sporedu sklopa Mlado in Študentsko gledališče, bo pa v dveh tednih v Mariboru na ogled več kot 30 gledaliških predstav slovenskih in tujih producentov ter številni dogodki v spremljevalnem in strokovnem programu.

Da bo letošnji festival malce drugačen kot doslej, je zaradi koronarazmer jasno že nekaj časa, so pa organizatorji več mesecev vložili veliko napora v to, da osrednji gledališki dogodek pri nas izpeljejo. Po besedah umetniškega direktorja Aleša Novaka je program celovit in ohranja mednarodne razsežnosti, v Maribor prihajajo tudi tuji gostje. Ob tekmovalnem spremljevalni program zaokrožuje verodostojno in reprezentativno sliko pretekle gledališke sezone, hkrati pa napoveduje trende in perspektive, je še izpostavil Novak.

Program Mladega gledališča sestavljajo izbor petih predstav za mlade s pogovori po ogledu, dvodnevni seminar in izkušenjska delavnica za pedagoge, ustvarjalna delavnica za mlade, čutni sprehod po mestu in javni premislek o umetnosti in družbeni odgovornosti. V Maribor prideta na primer Iva Moberg, ki je magistrirala na gledališki akademiji DAMU v Pragi na katedri za alternativno in lutkovno gledališče, pa skupina Saška Brame iz Ukrajine z dokumentarnim gledališkim projektom Jesen na Plutonu. Študentsko gledališče nastaja skupaj s študenti AGRFT, ki so v mestu že mesec dni, saj pod mentorskim vodstvom Branka Jordana in Jerneja Lorencija pripravljajo predstavo, ki bo premierno uprizorjena 15. oktobra v GT22, ob tem bo tudi razstava. V Maribor v goste pridejo še HNK Zagreb s predstavo Tri sestre pa ZKM z uspešnico Mladina brez boga, vrhunec pa bo gostovanje znamenitega nemškega gledališča Berliner Ensemble z monodramo Pločevinasti boben.

Jedro programa ostaja izbor predstav v tekmovalnem programu; za nagrade se bo potegovalo devet uprizoritev po izboru selektorja Roka Bozovičarja. Ta je med drugim v obrazložitvi izbora poudaril, da "institucionalni mehanizem, ki je proizvedel približno dve tretjini gledaliških produkcij, izkazuje trden repertoarni okvir, ki zagotavlja stabilno raven gledališke proizvodnje, bistveno manj pa posega po drznih programsko-umetniških usmeritvah ter preizkusih gledališko učinkovitega, ustaljenega in pričakovanega. Produkcija nevladnih zavodov in koprodukcij z javnimi zavodi je obsegala tretjino vseh uprizoritev, kar ne odstopa bistveno od preteklih let, se pa pogoji in razmere njihovega delovanja v vseh okoliščinah zaostrujejo, kar odražajo tudi uprizoritveni dogodki, in nič kaj spodbudno ni pričakovanje, da se bodo posledice ukrepov, razpisnih odlaganj in morebitnih rezov v proračun zagotovo odrazile pri vseh deležnikih, še posebej samozaposlenih in nevladnih producentih. Neokusna šala bi torej bila, če bi rekel, da je letošnja sezona minila kot običajne in da slovensko gledališče izkazuje visoko kondicijo in formo ter obeta kontinuiteto umetniške ravni." Petčlansko strokovno žirijo, ki bo podelila nagrade, sestavljajo teatrologinja Barbara Orel, mednarodno priznani gledališki režiser Haris Pasović, ki je sicer umetniški vodja East West Centra Sarajevo in institucije Sarajevo Fest Arts and Politics, tudi direktor festivala uprizoritvenih umetnosti Mittelfest v Čedadu, poljski gledališki režiser Norbert Rakowski, menedžer ter umetniški direktor Gledališča JK Opole in direktor Festivala poljske klasične drame v mestu Opole, dramaturginja in novinarka tretjega programa Radia Slovenija - ARS Vilma Štritof in Ivan Medenica, umetniški direktor mednarodnega gledališkega festivala BITEF v Beogradu.

Bogat bo tudi spremljevalni program. Pripravljajo dvodnevni mednarodni znanstveno-umetniški simpozij Senzorialno v gledališču: na sledi vonjav v vsakdanjem življenju in onkraj njega, ki mu bo sledil tudi čutni sprehod po Mariboru, pa senzorialni dogodek/predstava Božanska komedija. Okrogla miza Združenja dramskih umetnikov Slovenije se bo posvečala pogojem za ustvarjalnost, z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov pa so pripravili mednarodni simpozij Gledališče, ples in performans po covidu-19: Med trenutno pogubo in priložnostmi za prihodnost. Vse tri dogodke bo mogoče spremljati tudi v živo na festivalskem kanalu Youtube.

Sklepna slovesnost, ki jo letos režira Edward Clug, bo v nedeljo, 25. oktobra, ko bodo podeljene festivalske nagrade, tudi Borštnikov prstan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta