(ZBIRANJE DONACIJ) Dokudoc v težavah

Matic Majcen Matic Majcen
20.07.2023 05:50

Mariborskemu festivalu dokumentarnega filma sta podporo odrekla tako Slovenski filmski center kot Mestna občina Maribor. Ekipa je odločena, da bo z donacijami kljub temu izpeljalia letošnjo edicijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mlajši sodelavci festivala so takoj zavihali rokave in bodo s prodajo tiskanih vrečk in nahrbtnikov poskušali rešiti letošnje edicijo. 
Dokudoc

Mariborski festival, ki se tradicionalno odvija v septembru, bi letos moral doživeti 12. edicijo. Organizatorji pa so kljub vse bolj uveljavljenemu položaju na slovenski festivalski sceni, ki je še toliko pomembnejši z vidika decentralizacije kulturne ponudbe, nedavno doživeli hladen tuš. Kot so v začetku tega tedna objavili v zapisu na svoji spletni strani in na družbenih omrežjih, je zdaj namreč jasno, da letošnje izvedbe festivala ne bosta podprla niti Slovenski filmski center niti Mestna občina Maribor.

Ekipa se je na odločbo Slovenskega filmskega centra že pred časom pritožila in je z ministrstva za kulturo ponovno prejela negativen odgovor, ki opravičuje odločitev strokovne komisije. Po drugi strani so organizatorji v omenjenem zapisu delili tudi utemeljitev Mestne občine Maribor, kjer so zavrnitev utemeljili tako: "Projekt Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc 2023 bo letos uprizorjen že 12. leto zapored. Gre za utečeno ekipo z dobrimi referencami in veliko izkušnjami, vendar je projekt manj izviren, saj ne gre za novo produkcijo. Projekt je organizacijsko zahteven za izvedbo, kadrovski pogoji so natančno opisani ter realno zadostujejo za kakovostno izvedbo. Po tovrstnem projektu sicer obstaja povpraševanje, vendar ni predstavljenega ničesar novega. Finančna konstrukcija projekta je deloma zadostno razdelana. Strokovna komisija je projekt Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc 2023 spoznala kot enega bolj relevantnih projektov, zato projekt Mestni občini Maribor predlaga za sofinanciranje. V sofinanciranje so lahko sprejeti projekti, ki bodo v postopku ocenjevanja izpolnjevali kumulativne pogoje, kot je navedeno v 15. točki besedila razpisa. Projekt v postopku ocenjevanja sicer dosega najmanj 105 točk in je uvrščen v kvoto najbolje ocenjenih projektov, vendar v skladu s 3. odstavkom 15. točke besedila razpisa projekt ne bo sofinanciran zaradi porabe sredstev."

Festivalska ekipa je kljub temu odločena, da letošnjo edicijo, ki se bo odvila med 14. in 17. septembrom, izpelje. "Če ne bo izvedbe letos, je tudi naslednje leto ne bo, ker ni pogojev za vnovično prijavo na razpise," so zapisali organizatorji. V ta namen že zbirajo donacije javnosti, poleg tega so se mlajši sodelavci festivala odločili pomagati tudi tako, da so izdelali festivalske vrečke in nahrbtnike, ki jih v podporo izvedbi festivala prodajajo po ceni 11,99 evra oziroma 14,99 evra. Vsa naročila sprejemajo po elektronski pošti na naslovu dokumentarci.si@gmail.com in na njihovi facebook strani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta