Zlata palma francoski režiserki Justine Triet

Matic Majcen Matic Majcen
27.05.2023 22:03

Po predlanskem Titanu je glavno nagrado filmskega festivala v Cannesu osvojila francoska režiserka z žanrskim filmom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Režiserka Justine Triet z zlato palmo za film Anatomija padca
Gonzalo Fuentes/Reuters

Zmagovalni film Anatomija padca (Anatomie d'une chute) je triler, ki pripoveduje zgodbo o nemški pisateljici, ki jo aretirajo, ker naj bi ubila svojega moža, pri čemer je edina priča njun slepi sin. V filmu blesti igralka Sandra Hüller, ki je glavno vlogo odigrala v še enem nagrajenem filmu, britanskem The Zone of Interest. Po letu 2021 je tako zlata palma znova šla v roke francoske režiserke. Anatomija padca je sicer četrti celovečerec 44-letne Justine Triet, ki se bo s tem velikim uspehom prebila med prvokategorne evropske režiserke.

Drugo najpomembnejšo nagrado, tako imenovani Grand Prix, je žirija Rubena Östlunda podelila britanskemu režiserju Jonathanu Glazerju in filmu The Zone of Interest. Glazer je si je v celovečercu na izviren način predstavljal življenje običajne nacistične družine neposredno ob zidu koncetracijskega taborišča Auschwitz med 2. svetovno vojno.

Najboljši režiser letošnjega festivala je postal Francoz vietnamskega porekla Tran Anh Hung, ki je s filmom Pot-au-feu preko prikazovanja priprave hrane uporabil povsem samosvoj filmski jezik.

Z nagrado žirije se medtem lahko pohvali finski cineast Aki Kaurismäki za svoj film Fallen Leaves. Najboljši scenarij v tekmovalnem programu je napisal Judži Sakamoto za film Pošast japonskega režiserja Hirokazuja Kore-ede.

Nagrada za najboljšo igralko je šla v roke turške igralke Merve Dizdar za vlogo v filmu About Dry Grasses režiserja Nurija Bilge Ceylana. Najboljši igralec letošnjega Cannesa pa je postal Japonec Jakušo Kodži, ki je izvrstno upodobil čistilca javnih stranišč v Tokiu, preko katerega je režiser Wim Wenders v svojem slogu odkrival smisel življenja v filmu Perfect Days.

Nagrado za najboljši prvenec je prejel vietnamski režiser Thien An Pham za celovečerec Inside the Yellow Cocoon Shell.

Letos je žirija nagrajence izbirala med 21 filmi. Žirijo so sestavljali švedski režiser Ruben Östlund (predsednik žirije), ameriški igralec Paul Dano, francoska režiserka Julia Ducournau, ameriška igralka Brie Larson, francoski igralec Denis Menochet, zambijsko-valižanska režiserka Rungano Nyoni, afganistanski režiser Atiq Rahimi, argentinski režiser Damian Szifron in maroška režiserka Maryam Touzani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta